Rumiane Bułeczki

dnia

Świeżo upieczony chleb i bułeczki – kto z nas (osób które są na diecie niskowęglowodanowej) o nich nie marzy i za nimi nie tęskni? Smak bułek z masełkiem – wiemy jakie to pyszne – wiemy jakie to niezdrowe!! Pełne węglowodanów siały spustoszenie w naszych organizmach…

Przyznam się, że były to jedne z tych produktów z którymi najciężej było mi się pożegnać. Będąc na diecie długo szukałem idealnego przepisu. W internecie można znaleźć wiele przepisów na pieczywo low carb. Niestety efekt większości z nich jest tylko Chlebo-podobny.

Większość z nich jest też tylko niskowęglowa z samej nazwy – blogerzy używają składników niedozwolonych w diecie bądź ukrywają węglowodany podając ilość NETTO (odejmując błonnik od ogólnej ich ilości).

Po wypróbowaniu wielu przepisów trafiłem na TEN. Po pierwszym pieczeniu, kiedy poczułem ich aromat, kiedy zobaczyłem jak się zarumieniły i wyrosły naprawdę się ucieszyłem. W końcu znalazłem przepis na prawdziwe pieczywo!! Możecie go użyć z masełkiem, możecie go użyć jako bazę do burgerów lub zapiekanek – Ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia:)

Przed Wami mój pomysł na

Bułeczki

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 30
Kalorie 88 kcal
Autor RG

Składniki

  • 200 g twaróg tłusty
  • 2 jaja
  • 70 g 7 łyżki mąka migdałowa
  • 40 g 6 lyżek mielony len
  • 30 g 4 łyżki łupina babki jajowatej
  • łyżeczka sól
  • 15 g proszek do pieczenia

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki:

  1. twaróg
  2. jajka
  3. sól
  4. proszek do pieczenia
  5. Mąkę migdałową - jeśli nie masz pamiętaj, że możesz zmielić płatki migdałowe
  6. Zmielony len
  7. łupinę babki jajowatej
  8. Wszystkie składniki zagnieść i zostawić w misce na ok 20 minut.
  9. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podziel na 8 równych części  i uformowałem 8 bułeczek
  10. Piecz przez 20 minut aż do zarumienienia
  11. Podawać po wystudzeniu z masłem (najlepiej 82%-83%) .
  12. Smacznego

60 komentarzy Dodaj własny

  1. Zz napisał(a):

    Ciasto jest mocno kleiste i trudno uformować bułeczki, co można poradzić?

    1. Iza napisał(a):

      Jak wygladaja bułeczki na przekroju? widac tylko masło

      1. RG napisał(a):

        Wyglądają jak pełnoziarniste pieczywo, lekko ciemne z sezamem.
        Postaram się następnym razem wrzucić więcej zdjęć 🙂

  2. Zz napisał(a):

    Posmarowałam rece oliwą i udało mi się uformować bułki. Niestety nie wyrosły, zrobił się placek. Mimo to w smaku sa pyszne, cieszę się że wreszcie mam substytut chleba.

    1. RG napisał(a):

      Jeśli ciasto pomimo tego nadal jest kleiste można
      1) wsadzić je do lodówki na 20 min
      2) dodać więcej łupiny babki i mąki migdałowej – to powinno pomóc

      pozdrawiamy

    2. Renata napisał(a):

      Moje bułki również nie wyrosły, a dałam wszystkościśle według przepisu

      1. RG napisał(a):

        Zauwazylismy ze problem czesto stanowi tlusty twarog. W zaleznosci od producenta i temperatury buleczki raz wyrastaja a raz sa bardziej plaskie…. nam zdaza sie to notorycznie rowniez:) co nie zmienia walorow smakowych i zapachowych:)

  3. Gabi napisał(a):

    W jakiej temp piec?

    1. RG napisał(a):

      20 minut 200 stopni

  4. Szymon napisał(a):

    Czy mielony len można czyms zastapic?

    1. Monika Moskal napisał(a):

      łupina babki jajowatej albo nasionami Chia 🙂

  5. Soul napisał(a):

    Zrobiłem zgodnie z przepisem, lekko wyrosły… Niemniej mało się nie zesik*** ja je jadłem ze szczęscia.. 1,5mc na ketiozie… 🙂

  6. Antonina napisał(a):

    To prawda!!! bułeczki niebo w gębie. Jednak ta maka migdałowa :/ można ja jakos zastapic? np. kokosowa?
    btw mi wyrosły użyłam twaróg półtłusty bo tylko ten mialam w domu

    1. Monika Moskal napisał(a):

      Można spróbować zastąpić, ale zmieni to smak bułek. 🙂

  7. Sol83 napisał(a):

    Można też ufomowac chlebek 🙂 troszkę dłużej trzeba piec (ok 10min) ale wychodzi przepyszny 🙂 pozdrawiam

  8. Aga napisał(a):

    A czy bez jajek wyjdzie? :(((((((

    1. RG napisał(a):

      Ten konkretny przepis moze nie wyjść ale polecamy

      http://bezwegli.pl/wiejski-chlebek/

      bez jaj 🙂 Smacznego

  9. Domi napisał(a):

    Można tez zrobić twaróg jajko i otręby mi zawsze wychodziły pyszne 😉

    1. RG napisał(a):

      Niestety stosowanie otrębów jest wykluczone w diecie nisko węglowodanowej i ketonowej także osobiście nie polecamy 🙂

  10. Bartek napisał(a):

    Jak długo można przechowywać takie bułki?
    Nadają się do zamrażania?

    I jeszcze jedno pytanie, czy mąkę migdałową można zastąpić tartymi migdałami?

    Pozdrawiam,
    Bartek

    1. RG napisał(a):

      Czesc Bartek,

      Oczywiscie mozna zastapic make migdalowa tartymi migdalami – mozna poprostu platki migdalowe zmielic w mlynku do kawy (polecam probowalem ) i wyjdzie podobny efekt.
      Jesli nie masz jeszcze maki migdalowej to polecamy:

      http://www.sklep.bezwegli.pl/kategoria/orzechy-i-nasiona/

      Co do samych bulek:. Przechowuje je przykryte materialem przez kilka dni (2-3dni). Nigdy nie mrozilem takze ciezko ocenic jak sie zachowuja – podejrzewam ze straca puszystosc i zrobia sie bardziej „gniotowate”
      pozdrawiam

  11. Asia napisał(a):

    Zastosowałam „sztukę” mojej babci do formowania w rękach kotletów mielonych:) Aby się nie „kleiły do rak formuje bułeczki (lub mielone) wilgotnymi- cały czas! przy kranie- rękoma. Lub ,jeśli mam niewykorzystane białko ,to maczam dłonie w białku i formuje kulki .Nic się nie klei i nawet 1 gram niezmarnowany:) pozdrawiam ciepło !

    1. RG napisał(a):

      Super pomysl!! Dzięki za pomoc. Napewno skorzystam ja i inni czytelnicy 🙂

  12. Asia napisał(a):

    Witam, w przepisie maka migdałowa i len mielony…Spotkałam się z opinia, że one NIE MOGA byc poddawane wysokim temperaturom …Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, bo zarówno migdały jaki i len mielony albo lniana maka występuje w większosci przepisów keto??? I jeszcze pytanie o możliwosc używania innych mak niskowęglowodanowych: lniana, sojowa, konopna, dyniowa, co sadzicie na ich temat…

    1. RG napisał(a):

      Witamy,

      jesli chodzi o poddawanie obrobce cieplnej maki migdalowej/migdalow itp to jest to powszechna opinia. Jednakze ilosci jakie stosujemy w naszych przepisach oraz czestotliwosc spozywania tych produktow jest tak niska ze mozecie byc spokojni ze nie zaszkodza 🙂

      pozdrawiamy

  13. Agata napisał(a):

    Zrobiłam bułeczki 🙂 pyszne! dzięki za przepis! 😀

  14. Oliwia napisał(a):

    Cudowne!
    Wyrosły pięknie, smakują cudownie.. jak zwykle bułki razowe.

  15. Anna Dydynska napisał(a):

    Gdzie mieszkam nie moge znalezc lupin babki jajowatej czym moge je zastapic?

    1. RG napisał(a):

      Można kupić online (allegro oraz sklepy internetowe). Łupię babki jajowatej można ewentualnie zastąpić zmielonymi nasionami Chia.

      smacznego

      1. Agnieszka napisał(a):

        W stosunku 1 do 1?

        1. RG napisał(a):

          tak w stosunku 1:1 🙂

  16. Magdalena napisał(a):

    A bez nabiału ? Podobno przy insulinoopornosci nie można 🙁

    1. Ewa napisał(a):

      Magda – przy insulinoopornosci można nabiał pod warunkiem, ze nie masz nietolerancji 🙂

  17. iik napisał(a):

    Miękkie i puszyste, co jest niespotykane przy wypiekach bez glutenu, zwłaszcza na mace migdałowej. Naprawdę dobre.

    1. RG napisał(a):

      Ciesze się, że tak smakują 🙂
      Na tej bazie przygotowałem dla Was również przepis na bagietki i inne pieczywo – już wkrótce na blogu 🙂

  18. agnieszka napisał(a):

    Co można zrobic, czym zastapic twaróg przy nietolerancji kazeiny i laktozy???

    1. Magda napisał(a):

      Jest przepis na bułki na innym blogu ola ła lchf na bułki z wykorzystaniem śmietanki kokosowej, też pyszne . Proszę sprawdzić

  19. Tnjf napisał(a):

    Dzień dobry,
    Pieczemy na termoobiegu czy na gora dół?

    Pozdrawiam 🙂

    1. RG napisał(a):

      Pieczemy klasycznie góra/ dół :):)

  20. Karina napisał(a):

    Witam:) Wasze bułeczki są takie błyszczące na zdjęciach,czy mam je posmarować czymś?

  21. Karina napisał(a):

    Witam:) Wasze bułeczki są takie błyszczące na zdjęciach,czy mam je posmarować czymś żeby były takie apetyczne jak Wasze?

    1. RG napisał(a):

      Wychodzą takie błyszczące 🙂

  22. Michal napisał(a):

    W przepisie len mielony, a na zdjeciach len w calosci. Daliscie taki i taki czy to blad w przepisie?

    1. RG napisał(a):

      Czesc Michal,

      Len mielony jest skladnikiem ciasta – natomiast ten widoczny na zdjeciach to dodatek ktory mozna ale nie trzeba zastnosowac – dzieki niemu buleczki wygladaja jak te „pelnoziarniste” z piekarni:).

      takze trzymac sie skladnikow podanych w rozpisce a jesli chcesz urozmaicic wyglad to mozna dosypac odrobinke niezmielonych

      pozdrawiam

  23. Anonim napisał(a):

    Ile takich bułek dziennie można zjeść?

    1. RG napisał(a):

      Jedna bułeczka z przepisu ma ok 2,5g Węglowodanów.
      Przy założeniu że na diecie Keto limitem dziennym jst 20 g węglowodanów / dzień ok 8 sztuk.

      Ale pamiętaj, że jesz jeszcze węglowodany w jarzynach zawarte itp. także to wszystko zależy od Twoich innych posiłków.

      Rafal

  24. Anna napisał(a):

    Hej. Ja wpisałam sobie wszystkie składniki w fitatu i wyszło mi całkiem inne makro na 1 sztukę. Kcal 144, bialko 8,73 tluszcze 10,38 węgle 3,64 błonnik 6,27. Bardzo duża rozbieżność. Twaróg tłusty taki klinek z Piątnicy, ale chyba każdy ma podobnie, reszta jak w przepisie.

    1. RG napisał(a):

      Czesc,

      Nie uzywam aplikacji fitatu wiec nie wiem skad bierze wartosci odzywcze produktow. osobiscie korzystam albo z etykiet na produktach:) albo z stron tabele-kalorii.pl

      wtedy wiem ze licze makro dla konkretnych produktow. Jesli chodzi o twarog to uzylem tego dostepnego w biedronce. Ale z doswiadczenia wiem ze sa spore rozpietosci w MAKRO nie tylko w twarogach ale i w mace migdalowej.
      podejrzewam ze jesli uzylabys innej aplikacji to wyszly by zupelnie inne wartosci 🙂
      pozdrawiam

  25. Anonim napisał(a):

    Łupinę babki jajowatej można zastapic mielonym lnem?

    1. RG napisał(a):

      Ma inne właściwości i inne proporcje trzeba będzie zastosować.

  26. Waćpanna napisał(a):

    Zrobiłam, ble, glut.

    1. RG napisał(a):

      Może sera było za dużo albo w piekarniku były za krótko. Zawsze polecam przed zakończeniem pieczenia nakłóć bułeczkę/ babeczkę wykałaczką żeby sprawdzić czy w środku jest puszysta. U mnie w 90% przypadków wychodzą dobrze. Pozostałe 10% to właśnie zbyt wilgotne bułeczki które się nie dopiekły ( powodów może być wiele – zmiana sera/ piekarnik nieszczelny itp itd)

      chętnie pomogę rozwiązać problem 🙂 ew. zapraszam w katowicach na degustację świerzo upieczonych 🙂

  27. Nika napisał(a):

    Bułeczki wyszły rewelacja, jutro robię podwójną porcję

    1. RG napisał(a):

      Super 🙂 Smacznego!!

  28. Dorota napisał(a):

    Czy lupine babki można zmielic? Wolałabym nie mieć wszędzie tych ziaren 🙂

  29. Dorota napisał(a):

    Dobra zepsułam. Miałam nasiona a nie łupine 🙁 lupina jest mielona. A można sam len zamiast tej lupiny?

    1. RG napisał(a):

      Czesc,

      Nasiona raczej sie nie uzywa w przepisach – maja zupelnie inne dzialanie niz lupina :/:/ mozna uzyc mielonego LNU – ja do mielenia uzywam mlynka do kawy i sie sprawdza:)

  30. Anna napisał(a):

    nie wyświetla mi się przepis… na keto reese tyż nie i parę innych tyż 🙁 opis górny do przepisu jest a pod spodem biel aż do komentarzy. Wiecie gdzie może być problem? tak samo mam na telefonie jak i na kompie. smuteczek. pragnę bułek…

    1. RG napisał(a):

      juz poprawione , przy zmianie szablonu strony czesc przepisow zostala wrzucona do szkicow zamiast zostac opublikowana calkowicie. Dzieki za zloszenie!

  31. Joanna S napisał(a):

    Dzień dobry
    Przeszłam na dietę ketogeniczną i byłam bardzo zestresowana z powodu braku pieczywa. Znalazłam Waszą stronę i przepis na cudowne, bajeczne bułki ( to zachwyt osoby na głodzie chlebowym). Wspaniały przepis. Dodaje do ciasta odrobinę oleju rzepakowego i bułeczki robię ręcznie zwilżając ręce zimną wodą i nic się nie klei. Dziękuje bardzo pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.