Roladka z kurczaka

dnia

Przepis ten wymyśliłem pod wpłwem chwili…. jak to zazwyczaj w mojej kuchni bywa „Potrzeba stała się matką wynalazku” :).

Próbując ugotować coś z niczego, przeszukukjąc moją na wpół-pustą lodówkę, znalazłem poniższe składniki.

Byłem co prawda głodny, ale nie chciałem podawać na stól „zwykłego kurczaka”. „Zwykły kurczak” jest nudny i oklepany 🙂

Żeby był smaczniejszy, postanowiłem dodać składniki, które nie dość ze są pyszne (wiecie już, że uwielbiam boczek) to na dodatek są w 100% zgodne z dietą ultra-niskowęglowodanową. Z tego połączenia wyszły

Pyszne roladki z kurczaka

Składników wystarczy na dwie porcje. 🙂

Podawaj z kapustą kiszoną i ogórkami – też najlepiej kiszonymi. 🙂

Smacznego!!

Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Porcje 25
Autor RG

Składniki

  • 10 plastrów boczek parzony
  • 4 plastry ser żółty
  • 1,5 piersi pierś z kurczaka
  • wg uznania pieprz kolorowy
  • wg uznania sól himalajska/morska
  • wg uznania opcjonalne zioła prowansalskie
  • 28 g 2 łyżki smalec

Instrukcje

  1. Kurczaka dokładnie umyj i pokrój w plastry.
  2. Na desce ułóż pięć plastrów boczku i połóż na nie plastry pokrojonego wcześniej kurczaka. Na to połóż po plastrze sera.
  3. Posól i popieprz według uznania. Wskazane jest także posypanie ziołami np. prowansalskimi.
  4. Rozgrzej smalec na patelni.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  6. Zawiń plastry. Jeżeli Ci się rozwijają, możesz wpić po wykałaczce, a po usmażeniu ją wyciągnąć.
  7. Smaż na małym ogniu, po równo z każdej strony, aż boczek się zarumieni.
  8. Na blachę w piekarniku połóż folię aluminiową i połóż na nią podsmażone wcześniej roladki.
  9. Piecz w piekarniku przez około 5 minut bez termobiegu.
  10. SMACZNEGO!

8 komentarzy Dodaj własny

  1. Przemek napisał(a):

    Hej Monika! Od poniedziałku jestem na diecie ketogenicznej i szukam nowych inspiracji na smaczne dania. Chyba trafiłem w dziesiątkę 🙂 Roladka z kurczaka wygląda mega smacznie i na pewno ją wypróbuję, pozdrawiam 🙂

    1. BezWegli.pl napisał(a):

      Cześć Przemek! Cieszę się, ze możemy Ci w jakiś sposób pomoc. Gdybyś miał jakieś pytania odnośnie potraw, pisz, a postaramy się pomoc. 🙂 Trzymamy kciuki za osiągniecie Twojego wagowego celu. 🙂
      Pozdrawiamy serdecznie!

  2. Bożena napisał(a):

    Slinka leci, a ja szukam czego lekkostrawnego. Wybieram sie na operację żylaków kończyn dolnych i przede mna 3 tygodnie leżenia. Podpowiecie co zje i nie przytyc?:) Pozdrawiam

  3. Edyta napisał(a):

    Sa przepyszne! lekko zmodyfikowałam przepis i dałam większa ilosc kurczaka, zamiast boczku, ale od dzis polubilam tę dietę! 😉

    1. RG napisał(a):

      Boczek to kluczowy składnik :):)
      ogólnie na diecie niskowęglowodanowej nie powinniśmy rezygnować z tłuszczy ponieważ to z nich czerpiemy energię 🙂

      Ale ciesze się, że polubiłaś dietę!!! Grunt to mieć dobre podejście i zapał a jeśli potrzeba jakichkolwiek wskazówek pisz do mnie na naszym profilu na FB – pomogę, odpowiem na dodatkowe pytania i zmotywuję jeśli trzeba będzie 😉

      Mamy też grupę na fb
      https://www.facebook.com/groups/1919275845026155/

      zapraszam!

  4. Kamil napisał(a):

    Tylko 5 minut w piekarniku? Dojdzie ten kurczak? 🙂

    1. RG napisał(a):

      5 minut to przygotowanie 🙂 pozniej 20 min pieczenia 🙂 pozdrawiam

      1. Kamil napisał(a):

        Tak też sądziłem, po prostu w opisie jest błąd: „Piecz w piekarniku przez około 5 minut…” W każdym razie fajny przepis, smaczne było. Pozdrawiam.

Odpowiedz na „PrzemekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.