Puree z kalafiora

dnia

Po wielu przepisach na pyszne, czekoladowe desery, pomyślałem, że nadszedł odpowiedni czas, aby pokazać Wam trochę warzyw..

Kalafior jest od dawna jednym z moich ulubionych warzyw. Od kiedy sięgam pamięcią, nawet jako dziecko lubiłem kalafior.

Aż do tego momentu, jadłem go głównie surowego (uwielbiam to chrupanie)  lub lekko gotowanego na parze, od czasu do czasu podsmażając go na złocisty kolor na maśle.

Od kiedy przeszedłem wraz z moją rodziną na dietę niskowęglowodanową pełną pysznych mięs i ryb zastanawiałem się, czym zastąpić klasyczne puree ziemniaczane. Wiedziałem, że najbardziej zbliżoną konsystencję i smak da mi właśnie kalafior, ale nigdy, aż do dziś, nie było okazji się na tym skupić i spróbować nowego przepisu.

Puree z Kalafiora 

To puree to idealny dodatek do mięs (zarówno klasycznego schabowego jak i delikatnej kaczki) jak i ryb. Polecam wszystkim.

Smacznego!

Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Porcje 20
Kalorie 91 kcal
Autor RG

Składniki

  • mała główka kalafior
  • ok. 45g 3 łyżki śmietana 36%
  • ok. 10g 1 łyżka masło
  • sól
  • pieprz
  • 5 g 1 łyżeczka łupina babki jajowatej
  • koperek

Instrukcje

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę
  2. Do wrzątku wrzuć różyczki kalafiora
  3. Gotuj ok 1 minut - sprawdzając czy kalafior nie jest już miękki - powinien być al dente
  4. Zdejmij z kuchenki i przelej kalafior zimną wodą
  5. Do garnka z kalafiorem dodajemy
  6. sól
  7. pieprz
  8. śmietanę
  9. masło
  10. koperek
  11. można łyżeczkę łupiny babki jajowatej
  12. Całość miksujemy na gładką masę
  13. W celu zagęszczenia można jeszcze wstawić na kuchenkę i podgrzać
  14. Podajemy jako dodatek do mięs, ryb
  15. SMACZNEGO

4 komentarze Dodaj własny

  1. Vero napisał(a):

    Ja dorzucilam do tego skwarki z boczku

    1. Rafal Greupner napisał(a):

      Bardzo dobry pomysł:) Napewno spróbujemy i podzielimy się tym na naszym blogu – jak wiadomo – boczek jeszcze nikomu nie zaszkodził a zapewne wzbogaci smak potrawy.

  2. Karolina napisał(a):

    Ile minut powinno i się gotować kalafiora? W przepisie jest minuta, to chyba za mało. Jestem laikiem więc wolę zapytać, pozdrawiam 😉

    1. RG napisał(a):

      Jesli chodzi o puree to nalezy jedynie minutke dwie – zblanszowac kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.