Pudding Chia z owocami

Pudding Chia
z owocami leśnymi

Chia to krótsza nazwa szałwii hiszpańskiej, co może być mylące bo pochodzi z Ameryki Południowej.
Nasiona tej rośliny używane są w produkcji pysznych puddingów, koktajli, surowych deserów, to świetny dodatek do surówek, wykorzystuje się je nawet w produktach piekarskich. W Polsce swą popularność zyskała dzięki kuchni WEGE ale obecnie przeżywa drugą młodość i zaczyna być używana w fit przepisach czy też właśnie kuchni KETO/ LCHF.

Nasiona tej rośliny stanowią  źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 jak również wielu witamin i minerałów jak na przykład witamin E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelaz posiadają również sporą dawkę białka.

Keto pudding Chia z owocami leśmymi

Jednym z najpopularniejszych przepisów na wykorzystanie w nasion w deserach  jest mleczny pudding. Do jego przygotowania watro wykorzystać dowolne ulubione mleko roślinne. Za każdym razem deser będzie smakować inaczej.

Dziś przed Wami drodzy czytelnicy Puding Chia z konfitem z jeżyn.

Bazą dla dzisiejszego deseru była śmietanka 30% ale można śmiało zastąpić ją mleczkiem kokosowym lub mlekiem migdałowym.

Drukuj

Pudding Chia

Posiłek Desery
Typ kuchni American, fit, Keto, LCHF
Słowa kluczowe chia, deser, ketoketosis, ketosis, ketoza, lchf, lowcarb, pudding
Przygotowanie 5 minutes
Chłodzenie 1 day
Czas całkowity 5 minutes
Porcje 3
Kalorie 389 kcal
Autor RG

Składniki

  • 400 ml śmietana 30%
  • 4 łyżki chia
  • 100 g maliny lub jeżyny
  • słodzik do smaku

Instrukcje

  1. Śmietankę wlać do miseczki, dodać nasionka chia i słodzik. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. 


  2. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, żeby nasionka spęczniały i całość zrobiła się gęsta.

  3. Owoce dokładnie zblendować.

  4. Do szklanek nałożyć trochę śmietankowego deseru z chia, warstwę zmiksowanych owoców i znów mleczny deser z chia. 

  5. Można zjeść od razu, lub do podania przechowywać nadal w lodówce

Notatki

  • Najlepszy efekt jest po odłożeniu zalanych nasion na 24 godziny. W tym celu miseczkę zakryj folią spożywczą/aluminiową i wstaw do lodówki.
  • Możesz zastąpić mleko kokosowe śmietanką 30%

2 komentarze Dodaj własny

  1. Domi napisał(a):

    Witaj,
    Czy makra podane są dla całości, czy dla jednej porcji?

    1. RG napisał(a):

      Makro zawsze podaje na 1 porcje 🙂
      smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.