Ptasie Mleczko w nowej odsłonie

dnia

Wiem jak bardzo lubicie desery – również te publikowane przez nas dla was:) Ten przepis siedział już w mojej głowie od dawna. Nie dość, że jest prawdziwie bezwęglowodanowy, to jeszcze bardzo słodki i smaczny. Idealny na spotkania z rodziną, bądź przyjaciółmi.

Ptasie Mleczko 

Możesz je zrobić na dwa proste sposoby.

Sposób 1 - klasyczny

Bazujący na oryginalnym przepisie mojej babci. Oryginalne domowe ptasie mleczko było o smaku cytrynowym….

  • Będziesz potrzebować:
    • Żelatyny spożywczej
    • Stevii
    • Soku z połowy cytryny
  • Powyższych składników użyj zgodnie z przepisem

Sposób 2 - dla spragnionych nowych smaków

  • Będziesz potrzebować:
    • Galaretki Bezwęglowodanowej (My używamy galaretek firmy KFD)
    • Nie dodawaj żadnego słodzika – galaretka jest już słodzona Stevią
  • Powyższych składników użyj zgodnie z przepisem

 

Udanego gotowania!

Zespół BezWegli.pl

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Porcje 20
Kalorie 80 kcal
Autor RG

Składniki

  • 5 jajka
  • 5 łyżeczek żelatyna
  • 200 ml wrzątek
  • do smaku stevia
  • 5 łyżeczek jako zamiennik żelatyny galaretka

Instrukcje

  1. Zagotuj 200ml (szklanka) wody i zalej 4 łyżeczki żelatyny
  2. Przepis można również zrobić z galaretką KFD  ( posiada 0g węglowodanów i ma pyszny owocowy smak)
  3. Powstałą galaretkę odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia
  4. W międzyczasie oddziel białka od żółtek
  5. W małej misce utrzyj żółtka z słodzikiem (dosypuj powoli i próbuj pamiętając, że stevia jest bardzo słodka)
  6. W osobnej dużej misce ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę
  7. Do ubitych białek dodaj żółtka nadal mieszając ( można przełączyć mikser na wolniejsze obroty) oraz wychłodzoną żelatynę/galaretkę
  8. Mieszaj do momentu połączenia wszystkich składników w jednolitą puszystą piankę
  9. Przelej do szklanych pucharków i wstaw do lodówki na ok 1h

3 komentarze Dodaj własny

  1. Olciak napisał(a):

    Witam, w ktorym momencie dodajemy sok z cytryny?
    Pozdrawiam

    1. RG napisał(a):

      Cześć,
      robiąc wersję klasyczną możesz dodać sok z cytryny do ucieranych żółtek
      pozdawiamy

  2. Olciak napisał(a):

    ok dzieki sprobuje jutro zrobic!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.