Praliny migdałowe myKeto_PL

dnia

Zbliża się dzień matki, w związku z tym pomyślałem, że jako prezent można by przygotować dla swojej mamy bombonierę pełną zdrowych słodkości.

Praliny migdałowe 

Dlaczego wydaje się to dobrym pomysłem?

  • Po pierwsze obdarujecie swoją mamę czymś zdrowym 🙂 – wkońcu te praliny są full KETO 🙂

Te niskowęglowodanowe praliny w smaku mogą przypominać czekoladowe ciasteczka (pieguski :)) ale są dużo łatwiejsze do przygotowania. Dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczy i  niskiemu poziomowi węglowodanów można je nazwać BOMBAMI TŁUSZCZOWYMI lub jeśli wolicie FAT BOMBs.

  • Po drugie – każda mama chciałabym chyba zostać obdarowanym tak osobistym i ręcznie robionym prezentem 🙂

 

Także moi drodzy czytelnicy – do dzieła ! Dzień matki już blisko a gwarantuję, że przygotowanie tych trufli okaże się dla was dziecinnie proste!

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 70
Kalorie 200 kcal
Autor RG

Składniki

  • 250 g masło migdałowe
  • stewia
  • 130 g gorzka czekolada min 70%
  • 60 g mąka kokosowa
  • 60 g orzechy ziemne, nerkowca
  • 30 g masło

Instrukcje

  1. W dużej misce zmieszaj ze sobą
  2. masło migdałowe
  3. posiekane orzeczchy (możesz użyć tak jak ja orzechów nerkowca, ale jeśli nie masz ich w swojej kuchni możesz użyć dowolnych orzechów)
  4. stewie (ilość dostosuj do swojego smaku)
  5. cynamon
  6. sól
  7. posiekaną gorzką czekoladę (ok 60g)
  8. Stopniowo dodawaj mąkę kokosową i mieszaj dopóty, dopóki wszyskto nie połączy się w jednolitą gładką masę.
  9. Masę wsadź do lodówki na ok 30 minut
  10. Po tym czasie, wyjmij z lodówki i uformuj ok 16 kulek (dzięki temu że masa będzie schłodzona będzie ci łatwiej (nie będzie się kleić do rąk)
  11. Uformowane kuleczki wyłóż na talerz z papierem do pieczenia (dzięki temu nie będą się kleić do talerza) i wsadź do zamrażarki na ok 30 minut
  12. W międzyczasie przygotuj polewę
  13. w kąpieli wodnej rozpuść ok 30 g masła (2łyżki)
  14. ok 70g (3/4 tabliczki czekolady)
  15. Wyjmij nasze trufle z zamrażarki. Teraz należy pokryć je polewą 😉

Żeby zminimalizować straty w postaci ubrudzonych czekoladą ubrań polecam użyć poniższego sposobu na pokrycie trufli polewą:

  1. Nadziej pojedynczą truflę na wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków
  2. Zanórz w przygotowanej wcześniej polewie czekoladowej.
  3. Obracaj truflę w polewie aż będzie dokłądnie pokryta z każdej strony.
  4. Po pokryciu wszystkich trufli polewą wsadź je do lodówki na ok 20-30min - do momentu kiery polewa stanie się twarda i chrupiąca.
  5. SMACZNEGO

2 komentarze Dodaj własny

  1. Karol napisał(a):

    Hej, mam pytanie odnosnie stewii. Nigdy jej nie używałem (deser też pierwszy raz robię), więc nie mam pojęcia ile jej dac. Nie wiem ile powinno byc cukru, więc nie przeliczę sobie. Drugie pytanie dotyczy masła migdałowego. Czy może byc prażone?
    Pozdrawiam

    1. RG napisał(a):

      Cześć Karol,

      1. Stewia jest kilkadziesiąt a nawet kilkaset razy słodsza od cukru – stą też nie podaję konkretnych wartości. Moja rada – dodająć stewię dodawaj dosłownie szczyptę – mieszaj potrawę, kosztuj i jeśli nadal za mało to kolejną szczyptę 🙂
      2. Masło migdałowe prażone – jak najbardziej 🙂 – będzie nawet lepsze niż z orzechów arachidowych!! świetny pomysł:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.