Polędwiczki w sosie śmietanowo grzybowym

dnia
Drukuj

Jest to jedna z moich ulubionych potraw - nie dość że mięso z polędwicy jest najbardziej delikatne i pełne smaku to na dodatek w połączeniu z sosem i świeżymi grzybami zawsze robi na rodzinie i znajomych efekt WOOW.
Polędwiczki w sosie śmietanowo grzybowym
Szczerze powiedziawszy to zauważyłem że większość "gotujących" znajomych bardzo boi się przygotowywać polędwicę. Wynika to z przeświadczenia że tak dobre mięso łatwo zepsuć - postaram się pokazać że naprawdę nawet początkujący kucharz podoła temu zadaniu i będzie brylował na domowych salonach jako MASTERCHEF :):) Nie będę ukrywać że inspiracją były dla mnie restauracje gdzie często serwowane są polędwiczki w różnej formie. Do dziś pamiętam kolację przy której oświadczyłem się mojej żonie 🙂 I długo myślałem nad formą tej potrawy. W sezonie letnim i jesienią ogólnodostępne są kurki. Bardzo niedoceniany grzyb a tak smakowity - naprawdę polecam do wszelkich sosów i mięs. Jako że niestety sezon już się skończył pokażę wam przepis z pieczarkami ale możecie dodać każdy rodzaj grzyba (no może prócz muchomora;P) również suszone. Także przeglądajcie listę potrzebnych produktów, pędźcie na zakupy no i zapraszam do wspólnego gotowania ! Mam nadzieję że i dla was polędwiczki okażą się smaczne a w przyszłości będziecie mieć dzięki takim kolacjom we dwoje wiele pozytywnych wspomnień SMACZNEGO
Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Autor RG

Składniki

  • 6 plastrów na osobę polędwica wieprzowa
  • 200 ml śmietana 30%
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cebula
  • 200 g pieczarki
  • 200 g kurki
  • 2 sztuki pomidor koktajlowy
  • kalafior

Instrukcje

  1. Polędwicę wieprzową suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w około 2 cm plastry ( dla 1 osoby ok 6 plastrów)
  2. Gdzie kupić dobrą i tanią polędwicę --> znajdziesz TU
  3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej kokosowy lub smalec
  4. Pieprzymy mięso wg. uznania. UWAGA - NIE SOLIMY MIĘSA PRZED SMAŻENIEM
  5. To bardzo częsty błąd - Jeśli posolimy wołowinę bądź polędwicę wieprzową przed usmażeniem to zamiast smacznego soczystego mięsa wyjdzie nam ..... Kapeć 🙂 Także tym razem możemy coś "spieprzyć" ale nie solić 🙂
  6. Polędwiczki smażymy po 2 min z każdej strony – NIE DŁUŻEJ i zdejmujemy z patelni
  7. Na patelnię z sosem powstałym z smażenia mięsa wrzucamy pokrojone kurki/ pieczarki, cebule i 1 pomidorek koktajlowy (dla smaku i aromatu).
  8. Całość smażymy do złocistego koloru.
  9. Doprawiamy pieprzem i solą oraz ziołami
  10. Ja w kuchni używam bardzo często tymianku i majeranku. Ale jeśli ktoś lubi inne zioła to można dowolnie zastąpić. Polecam eksperymentować i dzielić się z nami wariacjami na temat naszych przepisów.
  11. Zmniejszamy moc kuchenki do 50% (albo przekładamy na mały palnik jeśli ktoś używa kuchenki gazowej) i zalewamy wszystko powoli śmietaną, ciągle mieszając
  12. Gotujemy wszystko razem przez ok 10 minut na bardzo małym ogniu. Teraz chcemy jedynie odparować nadmiar wody i zagęścić sos
  13. Pod koniec redukowania sosu dodajemy do niego  wcześniej usmażone poledwiczki i dusimy razem jeszcze przez ok 5 minut
  14. Można podawać z gotowanym kalafiorem - przepis na kalafiora znajdziecie TU

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.