Podwójnie czekoladowe Muffiny

dnia

Nie znam nikogo, kto nie lubi czekolady, a tym bardziej czekoladowego ciasta lub babeczek.

Zdecydowałem się na przygotowanie tych czekoladowych muffinków, ponieważ byłem bardzo ciekaw jaki smak i konsystencję  bedzie miał jeden z moich ulubionych deserów po dodaniu avocado (które poniekąd też bardzo lubię i często używam w swojej kuchni niskoweglowodanowej).

Jak już pisałem w wcześniejszych wpisach, avocado to bardzo zdrowy owoc, który dostarcza wielu cennych makroelementów potrzebnych w diecie niskoweglowodanowej.

Przedstawiam nasz przepis na

Podwójnie czekoladowe muffiny 

Życzę Ci przyjemnego gotowania i smacznego!

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Porcje 35
Kalorie 204.8 kcal
Autor RG

Składniki

  • 40 g mąka kokosowa
  • 100 g mąka migdałowa
  • 30 g gorzkie kakao
  • do smaku stewia
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 80 g gorzka czekolada min 70%
  • 50 ml śmietana 36%
  • 2 sztuki avocado
  • 4 jaja

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsiusza
  2. Obierz avocado, wrzuć od blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. W dużej misce wymieszaj razem suche składniki czyli
  4. mąkę kokosową
  5. mąkę migdałową
  6. gorzkie kakao
  7. proszek do pieczenia
  8. cynamon
  9. Stevie
  10. Dodaj jajka, śmietanę i zmiksowane avocado.
  11. Gorzką czekoladę (80 gram to ok 3/4 tabliczki) siekamy nożem na drobne kawałki i dodajemy do mieszanki wszystkich składników. Zostaw odrobinę na  do wykorzystania na posypkę
  12. Przelej masę muffinkową do foremek (mogą być silikonowe formy na muffiny lub metalowa forma ale pamiętaj żeby wysmarować je masłem i obsypać mąką migdałową żeby upieczone babeczki ładnie odchodziły od formy
  13. Pozostałą czekoladą posyp ciasto i wstaw foremki/formę do piekarnika
  14. Piecz przez ok. 25 minut do momentu kiedy wierzch będzie chrupiący a po sprawdzeniu wykałaczką środka ( nakłuj suchą wykałaczką) będzie ona sucha.
  15. Wyjmij z piekarnika i pozwól swoim babeczkom wystudzić się zanim podasz je swoim gościom.
  16. SMACZNEGO

9 komentarzy Dodaj własny

  1. ewa napisał(a):

    Nawet bez stewi są pyszne.Dzięki 🙂

    1. Monika Moskal napisał(a):

      Cieszymy się, że smakują. Zapraszamy też do skorzystania z innych naszych przepisów. 🙂

  2. Miecia napisał(a):

    suchie nie wychodzo? mam zmielone migdały że skórko, mogo być zamiast mąki migdałowej?

    1. RG napisał(a):

      Mąka migdałowa to drobno zmielone migdały także można używać 🙂
      Nie jest suche – konsystencja podobna do brownie powinna wyjść

  3. Miecia napisał(a):

    dziękuję, będę piec. fajna stronka

    1. RG napisał(a):

      Smacznego!! Pochwal się zdjęciem gotowych wypieków 🙂 Napewno to zmotywuje do działania resztę czytelników:)

  4. KatiKa napisał(a):

    Fajnie by było gdyby każdy przepis miał podane makro.

    1. RG napisał(a):

      Kazdy przepis ma podane MAKRO tuz pod glownym zjeciem po kliknieciu przycisku „wartosci odzywcze”

  5. Pati napisał(a):

    Czy ktos moze podac makro tych muffin ? Przegrzebalam cala strone i nic. Dzieki z gory 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.