A co gdybym powiedział Wam, że możecie jeść placki? Placki z kwaśną śmietaną, placki po węgiersku, placki na słodko??
Myślicie sobie pewnie, że oszalałem i będę wam ściemniał jak niektórzy blogerzy? Otórz NIE – przed Wami już dziś
Placki z cukinii i kapusty kiszonej
Doskonałe jako dodatek do mięs ale i pyszne same z sobą. W moim domu od momentu kiedy pierwszy raz je przygotowałem zapanowało szaleństwo 🙂 Wszyscy chcą jeść placki. Gwarantuję, że jeśli tęskniłeś za ich smakiem to nie zawiedziesz się i już na zawsze zagoszczą na Twoim talerzu….
Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Porcje 25
Składniki
- 1 szt cukinia
- 100 g kapusta kiszona
- 2 szt jajko
- sól
- pieprz
- 1 lyżka łupina babki jajowatej
- smalec do smażenia
- 50 g ser żółty
Instrukcje
-
Do dużej miski zetrzyj na tarce cukinię
-
Posól i odstaw aż puści sok
-
Odcedź na cedzaku/sitku
-
Dodaj
-
kapustę kiszoną
-
jajka
-
Starty żółty ser
-
sól pieprz
-
Na patelni rozgrzej smalec
-
Łyżką nałóż na patelnię masę z cukinii i uformuj placuszki
-
Smaż ok 5 minut z każdej strony do zarumienienia
-
-
Podawaj z kwaśną śmietaną lub sosem, na przykład grzybowym z przepisu.
-
-
-
-
-
-
-
A można czymś zastąpić te łupiny babki?
Niestety musi być jakas substancja która połączy całość
Można zastąpić serem starym . Robiłam 5ak placki z cukini
W przpiesie jest już starty ser ale warto spróbować z większą ilością 🙂 Ew z startą mozarellą którą można kupić w Biedronce/lidl 🙂
Smacznego