Pizzerinki

dnia

Przepis na pizzę spotkał się z wielkim uznaniem wśród czytelników. Wiem że każdy z nas ma od czasu do czasu chęć na małe co nieco do wieczornego filmu bądź podczas spotkania z przyjaciółmi.

Pizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałem je z tłustego salami oraz smacznego twardego sera (pamiętajcie że im ser twardszy tym ma mniej laktozy!! dzięki czemu lepiej będziecie go przyswajać) , dzięki czemu przygotujesz je w mgnieniu oka i nie musisz czekać aż wyrośnie ciasto.

PIZZERINKI

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 15 minutes
Porcje 15
Kalorie 93 kcal
Autor RG

Składniki

  • 45 g ser żółty
  • 82 g 6 plastrów salami delikatesowe
  • 100 g pieczarki/portobello
  • 30 g pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 2 szczypty zioła prowansalskie
  • 15 g przecier pomidorowy
  • pieprz

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni
  2. W małym garnuszku rozgrzej 2 łyżki masła
  3. Pokrój w kostkę pieczarki (Łącznie z nóżkami)
  4. Podsmaż na maśle
  5. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia
  6. Ułóż na nim 6 duzych plastrów salami delikatesowego ( do kupienia w Biedronce)
  7. Plastry salami posmaruj sosem pomidorowym
  8. możesz zrobić samemu używając 15g przecieru pomidorowego połączonego z ząbkiem czosnku, ziołami włoskimi
  9. lub użyć gotowego sosu pomidorowego (dostępny w Biedronce)
  10. Na przygotowane plastry salami nałóż po łyżce stołowej podsmażonych pieczarek
  11. Oprusz całość startym żółtym serem
  12. Oprósz pieprzem
  13. Piecz w piekarniku ok 10 minut ( do momentu kiedy ser będzie stopiony)
  14. Podawaj na Ciepło
  15. SMACZNEGO
  16.  
  17.  
  18.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.