Pizza

dnia

Bardzo długo szukałem odpowiedniej receptury, która była by odpowiednia na przygotowanie ciasta na pizzę. W naszych książkach kucharskich widzieliśmy już przepisy na pizzę bazującą na naszym przepisie na tortillę albo naleśniki. Widzieliśmy przepisy na ciasto z kalafiora albo na mini pizzerinki zapiekane na samym salami, ale od początku wiedzieliśmy, że szukamy tylko jednego – chrupiącego ciasta które będzie przypominać oryginalną włoską pizzę na cienkim i delikatnym cieście.

Z pomocą przyszedł nam jeden z naszych czytelników – Marcin – który znalazł przepis idealny.

W ten weekend postanowiliśmy go przetestować w naszej kuchni i podzielić się z Wami naszymi wnioskami i opiniami.

Sam przepis wydawał się dziwny i szczerze mówiąc nie do końca wierzyłem, że się uda. Nie wierzyłem ale w momencie kiedy wyjąłem tę pizzę z piekarnika mój pesymizm minął. Przede mną leżała idealna włoska pizza na cienkim cieście. Naturalnie chrupiąca na brzegach a miękka w środku. Wygląda i co najważniejsze smakuje jak prawdziwa pizza.

Z radością przedstawiam Wam

Drukuj

Pizza Bezwegli

Posiłek Przystawki
Typ kuchni Italian
Słowa kluczowe keto, lchf, pizza
Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 30
Kalorie 268 kcal
Autor RG

Składniki

  • 300 g ser mozarella
  • 100 g 1/4 szklanki mąka migdałowa
  • 10 g 1 łyżka łupina babki jajowatej
  • 100 g serek kremowy
  • 100 ml przecier pomidorowy
  • 1 jajko
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 75 g salami

Instrukcje

Do przyrządzenia spodu pizzy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Do miski wsyp 2 szklanki potartego sera mozzarella i rozpuść go w kuchence mikrofalowej - mi zajęło to ok 90 sekund z przerwami na mieszanie
  3. pamiętaj żeby nie używać metalowej miski
  4. potarta mozzarella pod wpływem temperatury bardzo szybko się rozpuści jednak po wyjęciu z kuchenki mikrofalowej równie szybko zetnie się w jednolitą masę.
  5. Do stopionego sera dodaj
  6. 1 jajko
  7. 3 łyżki serka kremowego (może być philadelphia ale odpowiednie też  są serki typu Delicate)
  8. Wymieszaj wszystko razem
  9. jeśli pod wpływem wychłodzenia ser zetnie się i masa nie będzie chciała się wymieszać wstaw całość do kuchenki mikrofalowej i podgrzej przez ok 30 sec. wymieszaj energicznie - całość powinna połączyć się w jednolitą masę.
  10. Przełóż masę do większego naczynia - czas dodać suche składniki

    wsypujemy 3/4 szklanki mąki migdałowej (ok 100g)

    1 łyżkę stołową łupiny babki jajowatej

    przyprawy włoskie( oregano, bazylie, zioła prowansalskie lub inne - wszystko zależy od Twoich upodobań

    dodaj sól i pieprz

  11. Podczas dodawania wszystkich składników masa powinna się wychłodzić do tego stopnia że będziesz w stanie ugniatać ją rękami. całość wyrabiamy jak ciasto i formujemy kulę.

  12. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i polej go odrobiną oliwy - zapobiegnie to lepieniu się ciasta do papieru
  13. Z ugniecionej wcześniej kuli ciasta przy pomocy palców uformuj cienki placek na pizze
  14. Placek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjmij go i obróć na drugą stronę - w tym momencie przyda się pomoc któregoś z domowników
  15. Ja nakryłem upieczony spód pizzy arkuszem papieru do pieczenia i łapiąc za rogi obróciłem całość spodem do góry.
  16. Odwrócony placek wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 5 minut

Wyjmij pizzę z piekarnika i nałóż dowolne dodatki. Ja użyłem:

  1. Przecier pomidorowy w kartoniku ( ma najmniej węglowodanów)
  2. Ser mozarella - to co zostało z 300g po przygotowaniu ciasta - ok 50g
  3. Salami, ale można też użyć szynki, boczku - w zależności od Twoich upodobań
  4. pamiętaj, że zmieniając składniki zmienia się MAKRO dla całej potrawy

  5. Po ułożeniu dodatków wstaw pizzę do pieca na dodatkowe 5 minut

  6. Po tym czasie wyjmij i podziel na 8 kawałków
  7. SMACZNEGO

  8.  
  9.  

20 komentarzy Dodaj własny

  1. madziar napisał(a):

    Pizza rewelacja :)) wypróbowałem zaraz po opublikowaniu.
    U mnie część była z salami a część z cienkimi plastrami boczku i ser gorgonzola punktowo.
    Dzięki za pomysłowy sposób na ciasto ! Doskonałą robotę robicie !

    Pozdrawiam

  2. Rafal Greupner napisał(a):

    Cieszymy się, że nasz przepis tak wstrzelił się w Twój gust kulinarny. Pizza z boczkiem i serem gorgonzola zapewne była wyśmienita – zapraszamy do podzielenia się z nami zdjęciem Swojej pizzy ( zdjęcie można wysłać na maila bądź na naszym fanpage na FB).

    Pozdrawiamy
    Zespół BezWegli.pl

  3. Nesca napisał(a):

    Pizza jest FANTASTYCZNA!

    Zastapilam make migdalowa mielonym siemieniem lnianym i jest naprawde rewelacyjna. Bede ja robic czesciej i jak zwieksze zasoby maki migdalowej to zrobie ja w wersji orginalnej. Mozarelle probowalam rozpuscic au bain ale albo zabraklo mi cierpliwosci albo au bain „nie dziala” na mozarelle jak mikrofalowka :P. Ostatecznie i tak wyladowala w mikrofalowce.

    Dziekuje za wspanialy przepis 🙂

    ps. zdjecia wysle mailem

  4. Ewelina napisał(a):

    a czy zamiast mąki migdałowej można używać mąki z orzechów ziemnych? nie pytam tylko o ten przepis ale wszystkie które podajecie z zastosowaniem migdałowej, pozdrawiam:)

    1. RG napisał(a):

      Cześć,

      Oczywiście można zastąpić – trzeba pamiętać, że orzechy ziemne mają 50% więcej węglowodanów więc jeśli jest się na (ultra) niskowęglowodanowej wersji diety to trzeba uważać…
      Poza tym mąka z orzechów będzie miała podobne właściwości jak mąka migdałowa.

      pozdrawiamy i czekamy na zdjęcia 🙂

  5. Balbina napisał(a):

    Kurcze co to takiego ta lupina babki jajowatej ? 🙂

    1. RG napisał(a):

      Cześć,

      Łupina babki jajowatej to naturalny błonnik. Pozyskiwany z rośliny rosnącej w Azji. Jest ogólnie dostępny w sklepach zielarskich i na allegro 🙂 Od czasu do czasu pojawia się też w Biedronce.
      Napisz do nas maila badz na prv na profilu na FB a podeslemu linka gdzie można kupić babkę w dobrej jakości

  6. julka napisał(a):

    Cześć,

    Czym mozna zastapic łupina babki jajowatej ?
    Dzieki 🙂

  7. Marta napisał(a):

    Po raz kolejny zrobilam pizze i wlasnie sie nią objedlišmy- bez wyrzutow sumienia! 🙂 uwielbiam Wasza strone, wyslalam Wam sama moj pomysl na frytki z kalarepy, opublikowaliscie tez moje zdjecie waszego brownie zajadanego przez moja kochana mame, ale ten przepis jest zdecydowanie moim ulubionym!
    Pozdrawiam!

    1. RG napisał(a):

      dzięki za dobre słowo 🙂

      twoje fryty z kalarepy s pyszne !! także czekam na więcej propozycji 🙂 chętnie opublikuje oczywicie z Twoim Podpisem 😀

  8. majk napisał(a):

    dzieki czlowieku, pizza PETARDA. pieczywo i pizza to dwie rzeczy za ktorymi tesknie, a ta pizza to pierwszy substytut (keto bulki sa powiedzmy srednie i b. drogie) ktory smakuje na tyle dobrze ze smialo moge wyeliminowac weglowa pizze bez straty na smaku. polecam!

    1. RG napisał(a):

      no najwazniejsze ze wmiare latwo mozna ja przygotowac i oczywiscie tanio 🙂
      Keto Bulki i Keto Chleb robie na szczegolne „okazje” wlasnie z racji ceny :):)

      Jesli jeszcze czegos brakuje na blogu pisz! postaram się to wrzucic/wymyslec jak zrobic wersje bez wegli 🙂

      Raf

  9. Klaudyna napisał(a):

    Błagam, czym mozna zastapic babke jajowata? Chce tej pizzy teraz a niestety nie mam babki;/

    1. RG napisał(a):

      można zastąpić siemieniem lnianym – błonnik który zwiąże wodę 🙂

  10. Magda napisał(a):

    pizza petarda !!!

    1. RG napisał(a):

      Ciesze się:) Niedługo będą nowe przepisy na pizzę 🙂 a tymczasem polecam
      http://bezwegli.pl/pizzerinki/

  11. Anonim napisał(a):

    ja narazie adaptacja ale juz nie moge sie doczekac

  12. Grzegorz L napisał(a):

    Ja tez czekam na keto pizze póki co narazie adaptacja☺

  13. Borówka napisał(a):

    A gdzie ten przepis znajdę??? :-/

    1. RG napisał(a):

      Już się pojawił. Po aktualizacji strony zniknął. Daj znać czy wszystko działa – smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.