Uwielbiam smak kaczki, moim zdaniem jest dużo intensywniejszy i bardziej interesujący niż smak kurczaka. Mięso jest ciemne i nie tak suche.
Kaczkę w różnej formie przygotowuję zawsze na rodzinne specjalne okazje 🙂 To jeszcze tradycja ( i przepis) którą „odziedizczyłem” po tacie – Kaczka zawsze pojawiała się na świątecznym stole.
Dziś pokażę wam jak w dość prosty sposób przygotować wykwintną pierś z kaczki – przepis którego nie powstydziłby się szef kuchni w renomowanej restauracji.
Pierś z Kaczki
Drukuj

Składniki
- 2 szt pierś z kaczki
- do smażenia smalec
- kieliszek czerwone wino
- 2 kieliszki Nalewka wiśniowa
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz
Instrukcje
-
Przygotuj 2 piersi z kaczki.
-
Jeśli były zamrożone - nie rozmrażaj ich w mikrofali - pozwól mięsu rozmrozić się samemu dzięki czemu nie będzie później suche
-
Piersi z kaczki osusz papierowym ręcznikiem
-
oprósz ziołami
-
tymianek
-
majeranek
-
sól
-
pieprz
-
-
Jeśli chcesz możesz naciąć skórę podłóżnie - uzyskasz po usmażeniu ciekawy efekt wizualny:)
-
Na patelni rozgrzej tłuszcz - ja użyłem smalcu (z skwarkami)
-
Smaż ok 5 minut układając mięso skórą do dołu
-
Po 5 min obróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 min
-
-
Kiedy pierś jest obsmażona z każdej strony czas na dodanie czegoś mocniejszego 🙂
-
Dolej kieliszek czerwonego wina oraz wg uznania 2 kieliszki (50-100ml) nalewki wiśniowej. Uwydatni to smak mięsa kaczki oraz pomoże w przygotowaniu glazury na skórce.
-
Po ok 10 minutach zdejmij piersi z patelni i natnij delikatnie
-
-
Jeśli mięso w środku nadal jest różowe to wsadź je z powrotem na patelnie na kolejne 5-10 minut.
-
po tym czasie przesiąknie już sosem oraz będzie w środku idealnie wysmażone
-
Po zdjęciu mięsa z patelni zagotuj i zredukuj sos
-
Podawaj z świeżym mixem sałat
-
Smacznego
-