Pierś z Kaczki

dnia

Uwielbiam smak kaczki, moim zdaniem jest dużo intensywniejszy i bardziej interesujący niż smak kurczaka. Mięso jest ciemne i nie tak suche.

Kaczkę w różnej formie przygotowuję zawsze na rodzinne specjalne okazje 🙂 To jeszcze tradycja ( i przepis)  którą „odziedizczyłem” po tacie – Kaczka zawsze pojawiała się na świątecznym stole.

Dziś pokażę wam jak w dość prosty sposób przygotować wykwintną pierś z kaczki – przepis którego nie powstydziłby się szef kuchni w renomowanej restauracji.

 

Pierś z Kaczki 

Drukuj

Autor RG

Składniki

  • 2 szt pierś z kaczki
  • do smażenia smalec
  • kieliszek czerwone wino
  • 2 kieliszki Nalewka wiśniowa
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  1. Przygotuj 2 piersi z kaczki.
  2. Jeśli były zamrożone - nie rozmrażaj ich w mikrofali - pozwól mięsu rozmrozić się samemu dzięki czemu nie będzie później suche
  3. Piersi z kaczki osusz papierowym ręcznikiem
  4. oprósz ziołami
  5. tymianek
  6. majeranek
  7. sól
  8. pieprz
  9. Jeśli chcesz możesz naciąć skórę  podłóżnie - uzyskasz po usmażeniu ciekawy efekt wizualny:)
  10. Na patelni rozgrzej tłuszcz - ja użyłem smalcu (z skwarkami)
  11. Smaż ok 5 minut układając mięso skórą do dołu
  12. Po 5 min obróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 min
  13. Kiedy pierś jest obsmażona z każdej strony czas na dodanie czegoś mocniejszego 🙂
  14. Dolej kieliszek czerwonego wina oraz wg uznania 2 kieliszki (50-100ml) nalewki wiśniowej. Uwydatni to smak mięsa kaczki oraz pomoże w przygotowaniu glazury na skórce.
  15. Po ok 10 minutach zdejmij piersi z patelni i natnij delikatnie
  16. Jeśli mięso w środku nadal jest różowe to wsadź je z powrotem na patelnie na kolejne 5-10 minut.
  17. po tym czasie przesiąknie już sosem oraz będzie w środku idealnie wysmażone
  18. Po zdjęciu mięsa z patelni zagotuj i zredukuj sos
  19. Podawaj z świeżym mixem sałat
  20. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.