Przepis ten poznałem lata świetlne temu. Jeszcze podczas moich pierwszych przygód kulinarnych i eksperymentów kuchennych ale z niewyjaśnionych bliżej przyczyn pomimo tego, że smak potrawy jest genialny i można ją przygotowac bardzo szybko, zwlekałem z opublikowaniem go. Chyba poprostu zawsze wpadało coś ciekawszego, słodszego lub bardziej na czasie :):) Jesli lubisz kurczaka ale znudziła Ci się jego klasyczna forma ( z piekarnika/ w panierce) zapewne spodoba Ci się ten pomysł. Połączenie słodkiego karmelu ( powstałego po skarmelizowaniu erythrolu) z ostrością papryczek chilli i łagodnością zielonego ogórka…. Prawdziwa burza smaków. Do dziś pamiętam moment kiedy przygotowałem tę potrawę mojej żonie – była zachwycona 🙂

Przed Wami

Piekielnie łagodny kurczak

 

 

Prócz walorów smakowych pamiętajcie, że papryczki chilli to nieocenione źródło witamin: W 100 g tego południowoamerykańskiego warzywa znajdziemy aż 240 proc. dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C, 39 proc. zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 32 proc. na witaminę A. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W papryczce znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo.

źródło: https://portal.abczdrowie.pl

 

Dodaj do ulubionych