Pieczeń z jajem

dnia
Pieczeń z jajem Bezwegli
Drukuj

Pieczeń z jajem

Przygotowanie 25 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 25 minutes
Porcje 10
Kalorie 194 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g mięso mielone wieprzowe
  • 200 g boczek parzony w plastrach 2 opakowania
  • 3 szt jaja na twardo
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • 6 plastrów ser żółty

Instrukcje

  1. W misce mieszamy mięso mielone z przyprawami/ ziołami

  2. Jaja gotujemy na twardo

  3. Formę do pieczenia wykładamy boczkiem w plastrach – tak aby każdy plaster nachodził na poprzedni (patrz foto na dole strony), Plastry boczku powinny wychodzić poza formę tak żeby później można było nimi zamknąć pieczeń

  4. Na boczek wyłóż połowę mięsa z przyprawami i uformuj na środku głęboki rowek na jaja i ser.

  5. Rowek wyłóż plastrami sera żółtego a na to ułóż jedno obok drugiego jaja na twardo. Nakryj całość serem

  6. Pryzkryj drugą częścią mięsa i dokładnie ubij

  7. Zamknij boczkiem

  8. Piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę

  9. Można jeść na zimno jak i na ciepło

Notatki

MAKRO dla 1 PLASTRA/PORCJI:

B:17g / W:0,4g/ T:14g / kcal 194

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.