Pięć najczęstszych (ultra)niskowęglowych błędów (i sposoby jak ich uniknąć)

Trafiając na naszą stronę zapewne masz już jakieś pojęcie na temat diety (ultra)niskowęglowodanowej. Słyszałeś już o niej od znajomych zachwyconych swoimi efektami.

Jeśli rezultaty stosowania nowej diety  są gorsze od oczekiwań  nie poddawaj się i nie rezygnuj. Skontaktuj się z swoim dietetykiem lub przeczytaj i zastanów się czy nie popełniasz

 pięciu najczęstszych błędów w diecie niskowęglowodanowej i ketonowej

  • Jesz zbyt dużo węglowodanów !

Fruits

Wydaje Ci się, że jesz ich mało, ale może nie wystarczająco mało? Jeśli chcesz przejść w stan ketozy i czerpać z korzyści jakie przynosi, z ketonów które będą wydajnym źródłem energii dla Twojego mózgu musisz ograniczyć spożycie węglowodanów do minimum. W wielu publikacjach za dietę niskowęglowodanową uważa się diety w których dzienne spożycie węglowodanów znajduje się poniżej <100g. Niestety jeżeli chodzi o dietę ketonową, to nadal zbyt duża ilość żeby wprowadzić cię w stan ketozy.

WSKAZÓWKA: Unikaj owoców, soków owocowych, roślin strączkowych. Jedz zielone warzywa i stosuj się do rozpiski swojego dietetyka;)

  • Jesz zbyt dużo białka!

Białko jest bardzo ważnym makroelementem naszego pożywienia. Daje uczucie sytości i poprawia spalanie tłuszczu w porównaniu do innych makroelementów. Jednak kiedy spożywasz więcej białka niż Twój organizm potrzebuje, część aminokwasów z białka zostanie przekształcone w glukoze w procesie zwanym glukogenezą.Meat

Może to być problemem, szczególnie w diecie ketogenicznej gdzie ograniczasz ilość cukrów w pożywieniu do absolutnego minimum (patrz pkt 1). W przypadku spożywania zbyt dużej ilości białka możesz zostać „wybity” ze stanu ketozy.

Nie wiesz ile białka powinieneś/-aś spożywać? Napisz do nas lub skontaktuj się z dietetykiem.

WSKAZÓWKA: Białko może zostać przekształcone w glukozę w procesie glukogenezy i tym samym podwyższyć ilość spozywanych cukrów, co przełoży się na „wybicie” ez stanu ketozy lub słabsze efekty podczas redukcji.

  • Boisz się jeść tłuszcz!

Większość ludzi przyswaja większość kalorii w ciągu dnia z węglowodanów, w szczególności z cukrów i zbóż. Kiedy pozbędziesz się tego źródła energii z swojej diety musisz je czymś zastąpić. 🙂 Niestety część osób uważa, że skoro dieta niskowęglowodanowa jest dobra to dieta niskowęglowodanowa i niskotłuszczowa będą jeszcze lepsze!! NIE ma nic bardziej mylnego.Olive Oil

Musisz pozyskać enegię z innego źródła jeśli nie jesz węglowodanów. Mówiąc wprost MUSISZ SPOŻYWAĆ TŁUSZCZ. Jeśli nie będziesz tego robić, będziesz chodzić głodny/-a, będziesz czuć się okropnie, będziesz bez siły aż wkońcu poddasz się i porzucisz swój plan.

Nie ma żadnego naukowego uzasadnienia strachu przed spożywanym tłuszczem, a przynajmniej tak długo jak będą to zdrowe jednonasycone i nasycone tłuszcze, tłuszcze OMEGA 3.

WSKAZÓWKA: Ogranicz spożycie tłuszczy roślinnych do minumum (pozostaw jedynie dobrej jakości oliwę) oraz ogranicz tłuszcze trans.

W diecie niskowęglowodanowej 60-70% kalorii powinno pochodzić właśnie z tłuszczy! żeby dojść do takiego poziomu jedz

  1. tłuste mięsa
  2. dobrej jakości masło
  3. smalec
  4. dobrej jakości olej kokosowy
  5. oliwę z oliwek
  • Nie suplementujesz się solą!

Sea Salt

jednym z głównych mechanizmów stojących za dietą niskowęglowodanową jest redukcja poziomu insuliny. Insulina ma wiele funkcji w naszych organizmach – m.in. odpowiada za gromadzenie tłuszczu przez komórki tłuszczowe. Insulina mówi również naszym nerkom żeby utrzymywały odpowiedni poziom sodu.

Kiedy jesteś na diecie niskowęglowodanowej poziom insuliny spada a Twój organizm zaczyna pozbywać się wody a razem z nią sodu. To właśnie dlatego ludzie na diecie pozbywają się wzdęć już w pierwszych dniach stosowania diety. Należy pamiętać, żę sód w organiźmie jest ważnym elektrolitem którego nie możemy  i nie powinniśmy się pozbywać. Skutkiem spadku poziomu sodu są bóle głowy, nudności a nawet omdlenia!

WSKAZÓWKA: Najlepszym sposobem żeby temu zapobiec jest zwiększenie ilości spożywanej soli w posiłkach.

  • Nie jesteś cierpliwy/-a

Woman Who is Not Losing Weight

Twoje ciało jest zaprojektowane do spalania węglowodanów kiedy tylko są dla niego dostępne. A więc jeśli zawsze są dostępne dlaczego ma z nich nie korzystać?Jeśli drastycznie zredukujesz ilość węglowodanów w swoich posiłkach, zmusisz organizm do zmiany na inne źródło zasilania. Tym źródłem będzie TŁUSZCZ który będzie pochodzić z posiłków, lub z Twoich zapasów (tak właśnie, z oponki której tak nienawidzisz 🙂 ).

Zajmie to kilka dni zanim organizm zaadaptuje się do spalania tłuszczu zamiast węglowodanów, ale nie martw się, to przejdzie, wtedy będziesz cieszyć się mnóstwem energii!!

WSKAZÓWKA: Bądź cierpliwy/-a. Trzymaj się swojego planu.

POWODZENIA!!!

źródło: https://authoritynutrition.com/5-most-common-low-carb-mistakes/

2 komentarze Dodaj własny

  1. natalia123 napisał(a):

    Mam pytanie? czy ktos z cukrzyc typu 1 insulinozalezna moze przejsc na taka diete i czy ta dieta pozwoli mi zaprzestac zastrzykow insulinowych? dietetyk zalecil mi dana dawke „niezbednych weglowodanow” i dawke wstrzykiwanej isuliny. Czy taka dieta pomoglaby mi w walce z choroba i czy nie bedzie miala skutkow ubocznych na moj organizm?

  2. Kasia napisał(a):

    Witam, mam pytanie. Jestem na diecie keto już dłuższy czas, mam insulinoopornosc i zawsze mi służyła, czułam się na niej rewelacyjnie. Miałam przerwę i znowu wróciłam do takiego jedzenia. Wiadomo kilka dni ciężkich, potem swietne samopoczucie przez ok 3-4 tyg i nagle co się stało. Zaczęłam się niemiłosiernie pocic, na diecie ketogenicznej zawsze pocę się o wiele mniej. A od 2-3 dni pocę się praktycznie 24h, w dzień i w nocy, pot ma przykry zapach a ja jestem bardzo osłabiona. Pomyslałam że to węgle i zwiększyłam ich ilosc. Zawsze to pomagało natychmiastowo a teraz nic, nawet nie mam więcej energii po nich. Proszę o pomoc, co robię nie tak? Może mam złe proporcje białko/tłuszcz/węglowodany? Może mam jaki niedobór? Co to może byc?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.