Pełnoziarniste bułeczki

dnia

Eksperymentując przed weekendowymi odwiedzinami rodziny przygotowałem zupełnie nowy przepis na pyszne bułeczki które konsystencją i smakiem przypominają Grahamki

Drukuj

Bułeczki Grahamki

Posiłek Przystawki
Typ kuchni Polska, śniadanie
Słowa kluczowe bezwegli, buleczki, grahamki, keto, ketobuns, lchf, lchfbuns, lowcarb
Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes
Porcje 13
Kalorie 205 kcal
Autor RG

Składniki

  • 300 g mąka migdałowa
  • 50 g nasiona chia niemielone
  • 250 g twaróg tłusty
  • 3 szt jaja
  • 30 g proszek do pieczenia
  • sól

Instrukcje

  1. Wymieszaj tłusty twaróg z jajami

  2. W dużej misce wymieszaj suche składniki: Mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, nasiona chia

  3. Do suchej masy dodaj masę twarogową i wymieszaj aż do połączenia się wszystkich składników

  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni

  5. Z ciasta uformuj bułeczki o preferowanym rozmiarze i kształcie – u mnie wyszło ok 13 małych bułeczek

  6. Bułeczki rozłóż na blasze na papierze do pieczenia

  7. Piecz ok 45 minut – na koniec tego czasu sprawdź wykałaczką czy środek bułeczek jest suchy

  8. Wystudź w piekarniku

  9. Podawaj jako dodatek do kolacji, śniadań lub gulaszu

Notatki

MAKRO dla 1 bułeczki

B11g/ W7,7g (w tym cukry 1,1g)/ T15g 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.