Pasztet z wątróbki czyli Keto Fois Gras

dnia

Tradycyjne danie rodem z Alzacji – pasztet strasburski z gęsich wątróbek. Uważany za luksusowy, jeden z najdroższych przysmaków francuskiej kuchni.

Pokaże i udowodnię Wam, że każdy może przygotować w własnej kuchni pyszny pasztet 🙂

W oryginalnym przepisie znajdują się wątróbki gęsie ale ja pokażę wam jak zrobić taki pasztet z bardziej dostępnych wątróbek kurzych bądź indyczych.

 

Pasztet z wątróbki czyli Keto Fois Gras

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 70
Autor RG

Składniki

  • 500 g wątróbka dobiowa
  • grzyby
  • śmietana 36%
  • sezam
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • tymianek
  • cebula
  • czosnek

Instrukcje

  1. Oczyszczamy wątróbki z żyłek i błonek - jest niezwykle istotne ponieważ zapewnia nie tylko jednolity, kremowy odcień, ale też gwarantuje, że pasztet nie będzie gorzki w smaku.
  2. Wątróbki umieszczamy w dużej misce i zalewamy śmietanką. Jest to dodatkowy sposób na oczyszczenie wątróbki oraz sposób na podkreślenie smaku
  3. Po dokładnym oczyszczeniu wątróbki przypraw je świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą (najlepiej drobną solą morską).
  4. Na patelni rozgrzewamy smalec
  5. Wrzucamy na niego namoczone wątróbki (min 30 min)
  6. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek
  7. Całość smazymy ok 5 minut
  8. Po usmażeniu przekładamy do blendera w ceniu przygotowania masy na pasztet
  9. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy grzyby
  10. Grzyby łączymy z masą z blendera
  11. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego
  12. Całość przekłądamy ro piekarnika rozgrzanego do temperatury 180stopni
  13. Pieczemy przez ok 40-50 minut w zależności od piekarnika - i stopnia spieczenia.
  14. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia - wiem że będzie Ciężko :):)
  15. Podawaj jako przystawkę (polecam z kieliszkiem czerwonego wina:) lub jako dodatek do Keto pieczywa 
  16.  

4 komentarze Dodaj własny

  1. Madziołek napisał(a):

    Po 50 min w piekarniku moja masa jest luźna. Rozumiem, że stężenie jak przestygnie??

    1. RG napisał(a):

      Powinna przynajmniej z wierzchu juz byc spieczona. Natomiast po wystygnieciu i wsadzeniu do lodowki masa sie ustabilizuje 🙂

  2. Ania napisał(a):

    Witam, sezam dodajemy do masy? Czy posypujemy

    1. RG napisał(a):

      Czesc Aniu,

      Sezam tylko do foremki tak aby byla nim oklejona (cos ala bulka tarta podczas pieczenia klasycznego)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.