Pankejki

dnia

Przepis na naleśniki/racuszki jest jednym z najczęściej czytanych przepisów na moim blogu. Po mojej podróży do USA o której możecie przeczytać w zakładce podróże zacząłem szukać przepisu na typowe amerykańskie śniadanie czyli pankejki z syropem klonowym. Udało mi się po testach i próbach dojść do odpowiedniego smaku, konysstencji i stopnia puszystości :):)

Jako zamiennik syropu klonowego który naturalnie zawiera tony cukru postanowiłem użyć sosu karmelowego mojej ulubionej firmy KFD.

Dzięki temu możecie już dziś cieszyć się smakiem prawdziwie amerykańskiego śniadania

Drukuj

Pankejki

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 15 minutes
Porcje 5
Kalorie 147 kcal
Autor RG

Składniki

  • 60 g mąka kokosowa 4 łyżki
  • 2 szt jaja
  • 5 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 50 g masło do smażenia
  • 110 g mleko migdałowe 0,5 szklanki
  • stewia do smaku

Instrukcje

  1. W misce ubij jaja 

  2. Dodaj mleko migdałowe

  3. Dodaj suche składniki (mąkę kokosową i proszek do pieczenia) i ubij aż wszystkie składniki połączą się dokładnie

  4. Odstaw na 5 minut żeby mąka kokosowa mogła zawiązać się odpowiednio i cała masa będzie gęsta ( jeśli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka migdałowego i zamieszaj)

  5. Na patelni rozpuść 1/3 masła

  6. Wlej małą chochlą masę naleśnikową na rozgrzane masło i smaż z jednej trony do momentu kiedy zobaczysz że masa delikatnie się obsuszyła. To będzie znak że można bezpiecznie przewrócić na drugą stronę

  7. Po przygotowaniu podawaj z bitą śmietaną lub tak jak ja na poniższym zdjęciu z serkiem Almette połączonym z śmietaną 30%

Notatki

MAKRO dla 1 pankejka:

B: 5,2g/ W: 4g/ T:13g/ kcal 147

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.