Omlet z szpinakiem

dnia

Tak jak obiecałem, kolejny przepis na coś zielonego. Ale tym razem to nie sałatka 🙂 Choć ilość zieleniny niejedną sałatkę mogła by pokonać w przedbiegach 🙂

Dziś na talerz wjeżdża SZPINAK

Wykazano, że gdy chodzi o produkty bogate w żelazo, to szpinak zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak np. anemia. Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Krótko mówiąc – skarbnica zdrowia – dlaczego więc z niej nie skorzystać :):)

a wraz z nim

Omlet ze Szpinakiem 

źródło: https://portal.abczdrowie.pl/
Drukuj

Przygotowanie 3 minutes
Czas gotowania 7 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 10
Autor RG

Składniki

  • 200 g szpinak
  • 3 ząbki czosnek
  • 1/4 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 jaja
  • 30 g ser żółty
  • do smazenia masło

Instrukcje

  1. na patelni rozgrzej masło
  2. podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę a następnie dodaj czosnek (pokrojony w drobną kostkę lub przeciśnięty przez praskę)
  3. dodaj szpinak
  4. smaż do momentu kiedy szpinak będzie gęsty a cały płyn odparuje
  5. dodaj soli i pieprzu
  6. całość zdejmij z patelni i oczyść ją.
  7. w dużej misce ubij jaja na puszystą masę
  8. wlej na patelnię i przygotuj jak zwykły omlet
  9. kiedy jaja lekko isę zetnądodaj potarty żółty ser
  10. poczekaj aż ser lekko zmięknie na nałóż masę szpinakową
  11. górę oprósz raz jeszcze startym serem
  12. przy pomocy płaskiej łyżki złóż omlet na patelni i podsmż - może będize trzeba go przytrzymać, żeby się nie rozłożył ponownie
  13. wyłóż całość na talerz
  14. dodaj na wierzch kwaśną śmietanę
  15. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.