Odrobina orientu czyli Keto TAMAGO Omlet

dnia

Przepisów na przygotowanie jajek dałem już wam bez liku 🙂

  • 09 Lip

    Omlet z szpinakiem

    Omlet to świetna propozycja na śniadanie z wykorzystaniem jajek. Jest szybki w przygotowaniu a co najważniejsze można dodać do niego ulubione dodatki. U mnie tym razem Przepis na Nie dość że smażony na maśle, dzięki czemu uzupełnisz udział zdrowych tłuszczy w swoim codziennym bilansie kcal to jeszcze dzięki dodatkowi szpinaku znajdziecie w nim: ogromną ilość...
  • 03 Kwi

    Zapiekane Awokado z jajkiem i bekonem

    Jestem prostym człowiekem, uwielbiam proste jedzenie, które jednakowoż musi ładnie i smacznie wyglądać 🙂 Pomimo tego, że nie jem śniadań w „śniadaniowej porze” pierwsze co przychodzi mi na myśl to jajka, a jeśli jajka to bekon i masło:) Idealne śniadanie dla osoby będącej na diecie wysokotłuszczowej. Jeśli dodamy do tego jeszcze awokado jako superfood –...
  • 09 Lis

    Kubeczki Bekonowe

    Jesli znudzila Ci sie jajecznicza lub klasyczne jajko sadzone. Proponuje Ci dzis cos zupelnie nowego 🙂 Oto przed Wami bardzo praktyczne i widowiskowe     Prawdziwa bomba bialkowo tluszczowa ktora bedzie idealnym uzupelnieniem Twojego dziennego zapotrzebowania na Tluszcz i Bialko:) SMACZNEGO Drukuj Przygotowanie 5 minutes Czas gotowania 10 minutes Czas całkowity 15 minutes Porcje 15...
  • 10 Maj

    Pasztet z wątróbki czyli Keto Fois Gras

    Tradycyjne danie rodem z Alzacji – pasztet strasburski z gęsich wątróbek. Uważany za luksusowy, jeden z najdroższych przysmaków francuskiej kuchni. Pokaże i udowodnię Wam, że każdy może przygotować w własnej kuchni pyszny pasztet 🙂 W oryginalnym przepisie znajdują się wątróbki gęsie ale ja pokażę wam jak zrobić taki pasztet z bardziej dostępnych wątróbek kurzych bądź...
  • 02 Maj

    Omlet z szpinakiem

    Tak jak obiecałem, kolejny przepis na coś zielonego. Ale tym razem to nie sałatka 🙂 Choć ilość zieleniny niejedną sałatkę mogła by pokonać w przedbiegach 🙂 Dziś na talerz wjeżdża SZPINAK Wykazano, że gdy chodzi o produkty bogate w żelazo, to szpinak zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak np....
  • 14 Paź

    Omlet w nowej odsłonie

    Jeśli myśleliście, że dieta niskowęglowodanowa to tylko jajka i boczek… To mieliście rację 🙂 Ale powiedzmy sobie szczerze, po pewnym czasie – każdy, nawet największy zwolennik jajek zaczyna czuć powiew nudy. I kiedy myśleliście, że w temacie potraw z jajek powiedzieliśmy już wszystko to chciałbym wam przedstawić:   Drukuj Przygotowanie 5 minutes Czas gotowania 15...
  • 29 Wrz

    Kanapka mocy – full fat sandwicz

    Kilka lat temu kiedy dopiero zaczynałem „raczkować” w kuchni i zarówno moje umiejętności jak i pomysły na nowe dania nie były „górnolotne” wpadło mi do rąk pewne czasopismo . W środku prócz złotych środków na 6pack dla mężczyzn w 2 tygodnie :):) znajdowało się o dziwo wiele świetnych i prostych przepisów. Właśnie wtedy odkryłem przepis na kanapkę mocy:...
  • 19 Kwi

    Nadziana papryka

    To danie wygląda pięknie, kolorowo i smakuje tak jak gdybyś spędził/-a cały dzień w kuchni. Każda kombinacja czerwonej i żółtej papryki w połączeniu z kolorem ziół i kurczaka wygląda dobrze i często staram się łączyć te kolory w mojej kuchni. Potraktuj ten przepis jako bazę do własnych kuchennych eksperymentów i zaskocz Swoich najbliższych – zamiast...
  • 23 Mar

    Jajka po benedyktyńsku

    Wielkanoc już tuż tuż. Prawdziwym świątecznym MUST HAVE na każdym stole jest JAJKO…. Jajko sadzone, na miękko, na twardo, omlet czy jajecznica? Każde z nich ma swoich wielbicieli. Dla prawdziwych wielbicieli jajek i domowych MasterChefów proponujemy coś szczególnego: których przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać w pierwszej chwili. Odpowiednia technika, praktyka...

Ale tym razem przeszedłem sam siebie:) Moją inspiracją były omlety przygotowywane w barach sushi – TAMAGO ale postanowiłem dodać kilka autorskich składników które nie tylko wzbogacą smak ale i sprawią że ilość makroskładników wpisze się idealnie w wymagania diety Ketogenicznej i LCHF.

Przed wami drodzy 

Odrobina orientu czyli Keto TAMAGO Omlet

Odrobina orientu czyli Keto TAMAGO Omlet
Serves 300
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Servings
300
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 3 jaja
  2. Boczek Parzony 4 plastry
  3. Masło 30 g
  4. Pomidorki cherry 2 sztuki
  5. Awokado 1/2 sztuki
Przygotowanie składników
  1. pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki
  2. awokado pokrój w cienkie plastry
  3. boczek podsmaż na patelni ( po zakończeniu smażenia nie pozbywaj się tłuszczu z patelni)
Przygotowanie Omletu
  1. Do tłuszczu z boczku dodajemy 1/3 masła
  2. Jaja zatrzepujemy w misce na jednolitą masę
  3. Na patelnię wlewamy 1/3 masy jajecznej (ma pokrywać patelnię cienką warstwą)i podsmażamy aż będzie ścięta
  4. Przy pomocy łopatki rolujemy ścięte jaja w mini roladkę i pozostawiamy na skraju patelni
  5. Dolewamy kolejną część (1/3 ) masy jajecznej na patelnie i nakładamy na nią plastry boczku
  6. Podsmażamy aż masa będzie ścięta i zawijamy roladkę przy pomocy łopatki ( ja używam szerokiej do omletów które łapią omlet na całej szerokości patelni)
  7. Przygotowaną roladkę odkładamy na boku patelni i wlewamy pozostałą 3cią część masy jajecznej
  8. Nakładamy pozostałe składniki czyli awokado i pomidorki i czekamy aż całość się zetnie.
  9. Rolujemy resztę roladki i przekładamy na talerz
  10. Podajemy z świeżo zmielonym pieprzem i solą morską
Smacznego
Notes
  1. Sposób rolowania jest banalnie prosty choć wymaga odroibny wprawy
  2. Wpierw rolujemy omlet od prawej do lewej ( i zostawiamy roladkę po lewej)
  3. Następnie roladkę rolujemy z nową masą z lewej do prawej ( i zostawiamy po prawej stronie patelni)
  4. Ostatnią część rolujemy znowu z prawej do lewej i nakładamy na talerz
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
http://bezwegli.pl/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.