Nieźle nadziane pieczarki

dnia

Lubię pieczarki. Wiem, że nie jest to „pełnoprawny” grzyb i nie może konkurować w kategorii smaku czy też pod względem szlachetności z naszym polskim borowikiem lub podgrzybkiem  -wiem to ale nadal go lubię.

Lubię go dlatego – że pasuje do wielu dań – jest idealnym dodatkiem do sosów, do kapusty, do sałatek, do naszej narodowej specjalności jaką są potrawy z grilla :):) Pieczarka pasuje do wszystkiego i mało jest osób które by za nią nie przepadały 🙂

Dziś jednak pokażemy wam że pieczarka to nie tylko dodatek do dań głównych – pieczarka przy odpowiednim przyrządzeniu sama może stać się głównym daniem na naszym stole . Przed wami jedno z moich ulubionych dań

 Nieźle nadziane pieczarki

Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Porcje 35
Autor RG

Składniki

  • 200 g pieczarki
  • 100 g papryka czerwona
  • 100 g papryka żółta
  • sól
  • pieprz
  • 100 g pierś z kurczaka
  • 1/2 cebula
  • do smażenia smalec

Instrukcje

  1. Nasze wspólne gotowanie zaczniemy od przygotowania farszu
  2. Pieczarki oczyść i odetnij z nich nóżki (przydadzą się do farszu)
  3. Każdy kapelusz wydrąż łyżeczką  - im większe pieczarki tym więcej pysznego farszu zmieści się wewnątrz. Uważaj żeby nie wydrążyć zbyt mocno - pieczarki niestety lubią pękać
  4. Pokrój w drobną kostkę
  5. papryki
  6. cebulkę
  7. oddzielone od kapeluszy nóżki pieczarek
  8. pierś z kurczaka
  9. Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć na niego najpierw jarzyny i grzyby
  10. Po ok 7-10 minutach kiedy papryka zmięknie i wszystkie warzywa puszczą swoje soki można dołożyć kurczaka - specjalnie zwlekamy z tym etapem ponieważ chcemy żeby kurczak nie dusił się zbyt długo (byłby wtedy suchy).
  11. Dopraw wszystko solą, pieprzem i ziołami (ja użyłem osobiście majeranku i odrobiny ziół prowansalskich ale możesz dodać swoje ulubione przyprawy)
  12. Tak przygotowanym farszem wypełnij wcześniej przygotowane pieczarki
  13. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  14. Piecz  na środkowym poziomie piekarnika przez ok 20 min.
  15. na 5 minut przed końcem możesz wyłożyć na każdym z grzybków po plastrze żółtego sera bądź odrobinę startego sera.
  16. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu jako danie główne bądź dodatek do innych potraw.
  17. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.