Lubię pieczarki. Wiem, że nie jest to „pełnoprawny” grzyb i nie może konkurować w kategorii smaku czy też pod względem szlachetności z naszym polskim borowikiem lub podgrzybkiem -wiem to ale nadal go lubię.
Lubię go dlatego – że pasuje do wielu dań – jest idealnym dodatkiem do sosów, do kapusty, do sałatek, do naszej narodowej specjalności jaką są potrawy z grilla :):) Pieczarka pasuje do wszystkiego i mało jest osób które by za nią nie przepadały 🙂
Dziś jednak pokażemy wam że pieczarka to nie tylko dodatek do dań głównych – pieczarka przy odpowiednim przyrządzeniu sama może stać się głównym daniem na naszym stole . Przed wami jedno z moich ulubionych dań
Nieźle nadziane pieczarki
Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Porcje 35
Składniki
- 200 g pieczarki
- 100 g papryka czerwona
- 100 g papryka żółta
- sól
- pieprz
- 100 g pierś z kurczaka
- 1/2 cebula
- do smażenia smalec
Instrukcje
-
Nasze wspólne gotowanie zaczniemy od przygotowania farszu
-
Pieczarki oczyść i odetnij z nich nóżki (przydadzą się do farszu)
-
Każdy kapelusz wydrąż łyżeczką - im większe pieczarki tym więcej pysznego farszu zmieści się wewnątrz. Uważaj żeby nie wydrążyć zbyt mocno - pieczarki niestety lubią pękać
-
Pokrój w drobną kostkę
-
papryki
-
cebulkę
-
oddzielone od kapeluszy nóżki pieczarek
-
pierś z kurczaka
-
Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć na niego najpierw jarzyny i grzyby
-
Po ok 7-10 minutach kiedy papryka zmięknie i wszystkie warzywa puszczą swoje soki można dołożyć kurczaka - specjalnie zwlekamy z tym etapem ponieważ chcemy żeby kurczak nie dusił się zbyt długo (byłby wtedy suchy).
-
Dopraw wszystko solą, pieprzem i ziołami (ja użyłem osobiście majeranku i odrobiny ziół prowansalskich ale możesz dodać swoje ulubione przyprawy)
-
-
Tak przygotowanym farszem wypełnij wcześniej przygotowane pieczarki
-
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni
-
-
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok 20 min.
-
na 5 minut przed końcem możesz wyłożyć na każdym z grzybków po plastrze żółtego sera bądź odrobinę startego sera.
-
Podawaj bezpośrednio po upieczeniu jako danie główne bądź dodatek do innych potraw.
-
-
Smacznego !