Produkty bez węgli

Photo Caption[dropcap]W[/dropcap]tej zakładce znajdziesz nasze rady o tym, jakie produkty najlepiej wybierać, aby nie złamać zasad [tooltip title=”First Tooltip” ]diety  niskowęglowodanowej i radykalnie niskowęglowodanowej (ketonowej)[/tooltip], oraz inne przydatne informacje , których znajomość poszerzy Twoją wiedzę z zakresu zdrowego żywienia bez węgli.


Wiele osób, szczególnie na początku swojej przygody z dietą niskowęglowodanową, pyta nas jakie produkty są rekomendowane a jakie zabronione podczas diety. Jeśli i Ty zastanawiasz się z jakich produktów, jakich firm korzystamy w przepisach, które publikujemy, ten artykuł jest specjalnie dla Ciebie.
Od dziś w zakładce „Nasze recenzje produktów”, znajdziesz zestawienie najlepszych i sprawdzonych produktów w diecie lchf. Co więcej, do każdego produktu dodaliśmy obszerną tabelę WARTOŚCI ODŻYWCZYCH tak, żebyś już nigdy nie musiał zastanawiać się i szukać w intrenecie tak ważnych szczegółów.

Poniżej znajdziesz tabelę, w której wypisaliśmy dozwolone lub zabronione produkty w diecie niskowęglowodanowej. Gdyby jednak nasunęły Ci się jakieś wątpliwości, to zapytaj nas lub skontaktuj się ze swoim dietetykiem. Pamiętaj, że w zależności od diety niskowęglowodanowej rodzaj dozwolonych i zabronionych produktów w twojej diecie może się różnić.

  • Tłuszcze
  • Nabiał
  • Mięso, wędliny i przetwory mięsne
  • Ryby i owoce morza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Sosy/przyprawy
  • Pozostałe

Tłuszcze 

DOZWOLONE:

Masło

Tłusta śmietana

Smalec

Oliwa z oliwek extra virgin

Olej lniany

Olej kokosowy

[popup buttontext=”Właściwości oleju kokosowego” title=”” ]

Olej kokosowy może pomóc spalić tłuszcz, szczególnie ten w jamie brzusznej.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym, polepszają funkcje mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera.

Olej kokosowy może chronić włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem przeciwsłoneczny.

Olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym są włączone do ketonów, które mogą łagodzić napady padaczkowe i epilepsje.

Olej kokosowy może zmniejszyć łaknienie, powodować że mniej jesz nawet nie będąc tego świadomym.

Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń.

Olej kokosowy może zwiększyć wydatek energetyczny ciała, pomagając spalić więcej tłuszczu.

Ludzie, które jedzą większą ilość produktów z kokosów należą do najzdrowszych ludzi na naszej planecie.

Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywcza i właściwości lecznicze.

Źródło [/popup]

Olej MCT

[popup buttontext=”MCT – Definicja” title=”MCT – Definicja” ]MCT MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) – jest to grupa kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego (6 – 10 atomów węgla), zaliczają się do niej kwasy: kapronowy (C6), kaprylowy (C8) i kaprynowy (C10), a także kwasy tłuszczowe o nieparzystej liczbie atomów węgla: heptanowy (C7), pelargonowy (C9). Ze względu na specyficzną budowę chemiczną wykazują inne właściwości niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe dominujące w żywności. Trawione są przez lipazę trzustkową i wchłaniane są nie poprzez krążenie limfatyczne, ale przez żyłę wrotną do wątroby, we krwi natomiast transportowane są głownie w postaci chylomikronów dzięki czemu nie zwiększają ryzyka chorób takich jak miażdżyca. Wykazują potencjał antybakteryjny, termogenny i stanowią skondensowane i szybkie źródło energii. Naturalnym źródłem w/w jest przede wszystkim tłuszcz kokosowy, MCT występują także w tłuszczu mlecznym. W żywieniu klinicznym wykorzystuje się je w przypadku resekcji jelita, niedożywienia, chorób wątroby i niektórych przypadłości metabolicznych (np. niedobór CPT I lub CPT II). W suplementacji sportowej olej MCT wykorzystuje się jako uzupełnienie diety w kalorie i jako element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy powysiłkowej. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe polecane są sportowcom różnych dyscyplin i osobom aktywnym, zarówno w programach redukcji masy ciała jak i w okresie budowania masy mięśniowej. Przydatne zwłaszcza w okresie stosowania diet ketogennych. [/popup]

Tran/olej z ryb

[popup buttontext=”DHA/EPA” title=”” ]Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wielonienasycony kwas tłuszczowy ω-3 (omega-3) zaliczany do NNKT. Jego źródłem są algi oraz ryby, które odżywiają się algami. DHA cechuje się wieloma korzystnymi działaniami dla organizmu. Spożywany w pokarmach powoduje zmniejszenie stężenia triacylogliceroli we krwi. Natomiast niedobór kwasu dokozaheksaenowego zmniejsza stężenie serotoniny w mózgu[2] a także może mieć związek z występowaniem ADHD, choroby Alzheimera i depresji. W tych przypadkach jest stosowany wraz z kwasem eikozapentaenowym (EPA), który jest substratem do wytwarzania DHA. Kwas eikozapentaenowy (kwas timno- lub tymnodonowy, EPA z ang. eicosapentaenoic acid), C19H29COOH − organiczny związek chemiczny z grupy kwasów omega-3. Jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy o 19-członowym łańcuchu węglowodorowym zawierającym 5 sprzężonych wiązań podwójnych o konfiguracji cis. Licząc od ostatniego węgla w łańcuchu, tj. węgla ω, pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim atomie węgla (ω−3). EPA wpływa na zmniejszenie aktywności fosfolipazy A2. Jest on substratem do wytwarzania kwasu dokozaheksaenowego („DHA”) i może być łatwo w niego przekształcany. EPA jest niezbędny do przekazywania informacji między włóknami nerwowymi i jest stosowany w trudnościach z nauką i koncentracją, zazwyczaj łącznie z innymi kwasami omega-3 (np. DHA) oraz omega-6 (np. kwasem arachidonowym, „AA”). Podobnie jak inne kwasy omega-3 jest używany w leczeniu wspomagającym także wielu innych chorób (m.in. łuszczycy).[/popup]

ZABRONIONE:

Tłuszcze trans, np. margaryna

Nabiał 

DOZWOLONE:

Jaja

Sery żółte/twarde

Sery twarogowe

Niewielkie ilości kefiru

Oczywiście nie należy przesadzać z ilością tłuszczy (ale ze względu na kalorię, a nie ze względu na „cholesterol” – to mit – czytaj dalej…). Należy dbać o to, aby spożywać różne rodzaje tłuszczy i nie bać się tłuszczy nasyconych (inaczej niż w diecie węglowodanowej)!

ZABRONIONE:

Jogurty

Inne produkty mleczne, np. mleko

[table id=1 /]

Mięso i wędliny

DOZWOLONE:

Każdy rodzaj mięsa

ZABRONIONE:

Produkty przetworzone, np. parówki (mogą zwierać duże ilości cukru oraz chemicznych dodatków)

[table id=2 /]

Ryby i owoce morza 

ZABRONIONE:

Mintaj

Panga

Miruna

Paluszki surimi/krabowe (wbrew pozorom zawierają bardzo dużą ilość węglowodanów i mało białka)

[table id=3 /]

Warzywa 

DOZWOLONE:

Wszystkie warzywa zielone i rosnące nad ziemią

Warzywa strączkowe w niewielkich ilościach

ZABRONIONE:

Ziemniaki

[table id=4 /]

Owoce

DOZWOLONE:

Borówki amerykańskie

Truskawki

Sosy i przyprawy 

DOZWOLONE:

Oliwa z oliwek

Olej balsamiczny (niesłodzony)

Musztarda

Chrzan

Majonez

ZABRONIONE:

Gotowe sosy typu BBQ, itp.

Ketchup

Pozostałe

ZABRONIONE:

Produkty mączne a także pełnoziarniste takie jak ryż, czy chleb