Naleśniki – prosty przepis na uniwersalne ciasto

dnia

Z reguły nie jem śniadań. Prócz diety keto wprowadziłem w Swoim odżywianiu okna żywieniowe, tzw. IF – dla niewtajemniczonych „Intermitent Fasting”  o czym możecie przeczytać w jednym z wpisów w sekcji Artykuły. Niemniej należy pamiętać, że na diecie niskowęglowodanowej śniadania nie są zabronione dopóki jest ono zgodne z wytycznymi diety.

Najlepszym i najprostszym pomysłem na śniadanie są oczywiście naleśniki. To chyba przysmak każdego dorosłego i zdecydowanie każdego dziecka. To danie szybkie i proste przez co można je przygotować w kilka minut i dostosować do swoich upodobań. Dzisiaj przed Wami drodzy czytelnicy przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło.

Delikatne, puszyste i odpowiednio elastyczne. Możecie wykorzystać je do naleśników na słodko z owocami i bitą śmietaną lub w wersji na wytrawnie.

Smacznego

foto z bloga: https://aniagotuje.pl/przepis/nalesniki-przepis-podstawowy

Drukuj

Naleśniki - prosty przepis na uniwersalne ciasto


Posiłek Desery, Przystawki
Typ kuchni American, French, Keto, LCHF
Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Porcje 10
Autor RG

Składniki

  • 3 szt jaja
  • 100 g śmietana 36% polecam piątnicę - jest gęsta
  • 75 g mąka kokosowa
  • szczypta sól lub jeśli robisz na wytrawnie to też pieprz
  • 15 g proszek do pieczenia
  • 15 g masło do smażenia

Instrukcje

  1. W dużej misce ubij 3 jaja

  2. Dodaj

    gęstą śmietanę

    śmietanę 36%

    mąkę kokosową

    sól

    pieprz

    proszek do pieczenia

  3. wymieszaj dokładnie całość i odstaw - mąka kokosowa musi odleżeć kilka minut aż nabierze wilgoci z masy

  4. na rozgrzaną patelnię wlej jedną chochlę masy naleśnikowej

  5. smaż z jednej strony ok 2 minut i przewróć na drugą stronę

  6. po usmażeniu z drugiej strony przełóż na talerz

  7. naleśniki możesz jeść samodzielnie lub z jednym z dodatków opisanych na blogu.

Notatki

dobra rada - zanim przewrócisz naleśnik na 2-gą stronę dodaj odrobinę masła na patelnię ) max 1 mała łyżeczka. będzie Ci łatwiej przewrócić ciasto na drugą stronę

foto z bloga: https://aniagotuje.pl/przepis/nalesniki-przepis-podstawowy

10 komentarzy Dodaj własny

  1. Nigdy mi się nie udały napisał(a):

    W jakich ilościach dodawać śmietany ?

    1. RG napisał(a):

      cześć

      śmietany dodaje ok 100g/ml.

      pozdrawiam
      Rafal

  2. Agnieszka napisał(a):

    A czy na gęstym mleku koko też wyjdzie? Dzieć ma nietolerancję krowiego…

    1. RG napisał(a):

      czesc Agnieszka,
      Jeszcze nie testowalem ale nie widze przeciwwskazań. Elementem spajającym jest mąka kokosowa więc powinno pójść

      pozdrawiam
      Rafal

  3. agness napisał(a):

    masa wychodzi bardzo gesta, nawet po dodaniu większej ilości smietany.. tak ma być? 🙂

    1. RG napisał(a):

      masa jest dość gęsta to fakt. ale nie na tyle żeby uniemożliwiało to nakładanie łyżką na patelnię. proponuje dodać jeszcze jedno jajo i rozbełtać.

  4. Iwa napisał(a):

    Brakuje mi w tych wszystkich przepisach podsumowania makro. Ile to w sumie ma białka, tłuszczy i węgli…

    1. RG napisał(a):

      Czesc Iwa,

      na wiekszosci przepisow na glownym zdjeciu jeest podsumowanie bilansu MAKRO (B/W/T/KCAL) Jako ze strona byla migrowana dosc niedawno do nowego szablonu to zadazaja sie jeszze gdzies braki i bledy za informacje o ktorych jestem bardzo wdzieczny 🙂

      pozdrawiam

  5. Dagmara napisał(a):

    Czesc, nie wiem co robię źle, ale masa wychodzi tak gęsta, że nie ma jak rozłozy jej po patelni. Chyba, że robimy placuszki a nie nalesniki 🙂 dolałam wody.. jest lepiej, ale pod wzgledem estetycznym – dramat 🙂

  6. Kasia napisał(a):

    Ten przepis nie jest zbyt udany – przy tych proporcjach nie jest mozliwe zrobienie masy nalesnikowej tylko jakiegos gestego gluta…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.