Nie znam nikogo, kto nie lubi muffinów. Wszyscy moi znajomi uwielbiają je jako drugie śniadanie czy też jako przekąskę do kawy.

Jako dodatek do babeczek/ muffinów tym razem postanowiłem dodać borówki. Na nasze szczęście sezon na borówki trwa cały rok – praktycznie w kazdym sklepie można je dostać bez względu na porę roku.

Powstał z potrzeby chwili oraz z faktu, że lubię borówki które jak okazuje się są nie tylko smaczne ale i zdrowe powstał właśnie ten przepis:

  • Borówka amerykańska może poprawiać pamięć – przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów – University of Reading i Penninsula Medical School – w magazynie naukowym „Free Radical Biology and Medicine”.¹
  • Borówka amerykańska może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu – informują naukowcy z University of East Anglia (W. Brytania) oraz Harvard University (USA) na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.²
  • Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn). Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy – przeciwdziała on rozwojowi nowotworów: m.in. płucprzełyku oraz krtani.
  • Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.

 

 

Muffiny borówkowe

Życzę Ci przyjemnego gotowania i smacznego!

 

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/borowka-amerykanska-wlasciwosci-lecznicze-kalorie-witaminy_45315.html

Dodaj do ulubionych