Muffiny borówkowe

dnia

Nie znam nikogo, kto nie lubi muffinów. Wszyscy moi znajomi uwielbiają je jako drugie śniadanie czy też jako przekąskę do kawy.

Jako dodatek do babeczek/ muffinów tym razem postanowiłem dodać borówki. Na nasze szczęście sezon na borówki trwa cały rok – praktycznie w kazdym sklepie można je dostać bez względu na porę roku.

Powstał z potrzeby chwili oraz z faktu, że lubię borówki które jak okazuje się są nie tylko smaczne ale i zdrowe powstał właśnie ten przepis:

  • Borówka amerykańska może poprawiać pamięć – przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów – University of Reading i Penninsula Medical School – w magazynie naukowym „Free Radical Biology and Medicine”.¹
  • Borówka amerykańska może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu – informują naukowcy z University of East Anglia (W. Brytania) oraz Harvard University (USA) na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.²
  • Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn). Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy – przeciwdziała on rozwojowi nowotworów: m.in. płucprzełyku oraz krtani.
  • Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.

 

 

Muffiny borówkowe

Życzę Ci przyjemnego gotowania i smacznego!

 

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/borowka-amerykanska-wlasciwosci-lecznicze-kalorie-witaminy_45315.html

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 30
Kalorie 123 kcal
Autor RG

Składniki

  • 100 g borówka amerykańska
  • 100 g mąka migdałowa
  • 50 g śmietana 30%
  • 20 g olej kokosowy
  • 15 g proszek do pieczenia
  • 3 jaja

Instrukcje

  1. w dużej misce zmieszaj suche składniki
  2. mąkę migdałową
  3. słodzik
  4. proszek do pieczenia
  5. dodaj
  6. ubitą na sztywno śmietanę
  7. żółtka jaj
  8. stopiony olej kokosowy
  9.  
  10.  
  11. białka jaj ubij na sztywną pianę ( przyda się szczypta soli)
  12. dodaj do ciasta
  13. całość delikatnie wymieszaj i dokładnie połącz w jednolitą masę
  14. dodaj borówki
  15. rozgrzej piekarnik do 200stopni (bez teroobiegu)
  16. ciasto przelej do foremek na muffiny ( ja używam silikonowych bo są łatwe do utrzymania w czystości)
  17. piecz przez 20 minut
  18. przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką czy są w środku suche
  19. podawaj po wystudzeniu
  20. SMACZNEGO

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Fretka napisał(a):

    Wyglądają apetycznie. Czy użycie masła zamiast oleju kokosowego mogłoby im zaszkodzić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.