Lasagne – czyli myKeto_PL też lubi włoskie dania

dnia

Szukasz przepisu na niskowęglowe danie, które zaspokoi Twoją rządzę włoskiego jedzenia??

Od kiedy jesteś na diecie nisko-węglowodanowej śni Ci się makaron i lasagne? Nie szukaj już – oto jest nasza wersja na niskowęglową lasagne, która zachwyci najbardziej zagorzałego zwolennika makaronów. Ta lasagne jest idealna w lecie, kiedy możesz sięgnąć po świeże jarzyny i zioła prosto z lokalnego bazarku lub własnego ogródka (jak my:)), Ale nie przejmuj się pokażemy, że w okresie zimowym można ją przygotować również i cieszyć się jej smakiem cały rok. W zimie przepis ten idealnie cie rozgrzeje i sprawi, że będziesz najedzony przez długie, długie godziny:) Kiedy raz spróbujesz naszego przepisu, nigdy więcej nie zatęsknisz za klasycznym makaronem!! Zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego!  

 

Drukuj

Lasagne - czyli myKeto_PL też lubi włoskie dania

Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minutes
Porcje 4
Autor RG

Składniki

  • 250 g ser ricotta
  • 100 g ser żółty
  • 250 g mięso mielone
  • 1/2 cebula
  • 100 g pomidory w puszce
  • 1 szt cukinia
  • 2 ząbki czosnek
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano

Instrukcje

  1. Nasze gotowanie rozpoczniemy od przygotowania podstawy, czyli mięsa. W moim przypadku użyłem mielonego mięsa z łopatki wieprzowej - lubię polską wieprzowinę nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i przede wszystkim za proporcje w ilości tłuszczy do ilości białka. Wieprzowina jest dużo bardziej soczysta niż drób a dzięki większej zawartości tłuszczu (ok 22g w 100g mięsa) ma też lepszy smak, bo musimy pamiętać, że to tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku potrawy.
  2. Wracając do naszego mięsa:)
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec bądź olej kokosowy
  4. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i około 100g pomidorów z puszki (około 1/4 puszki)
  5. Po zarumienieniu dodajemy mięso i całość mieszamy.
  6. Na koniec doprawiamy ziołami, pieprzem i solą
  7. Gotową bazę naszej lasagne zdejmujemy z pieca.
  8. Do przygotwania naszego nisko-węglowodanowego odpowiednika sosu beszamelowego będziemy potrzebować
  9. jajka
  10. ser ricotta
  11. starty ser żółty
  12. przyprawy (sól i pieprz)
  13. można dodać łyżeczkę łupiny babki jajowatej w celu zagęszczenia całości
  14. Wszystkie powyższe składniki łączymy w dużej misce energicznie mieszając do uzyskania jednolitej zwartej masy.
  15. Teraz musimy zając się naszym zastępcą makraronu. W przypadku tego przepisu użyję cukini.
  16. Cukinię obieramy z skórki i kroimy na cienkie plastry ( ja używam do tego obieraczki do jarzyn - sprawdza się bardzo dobrze )

Skoro mamy już wszystkie potrzebne elementy to możemy zabrać się, za poskładanie naszej lasagne w smakowitą całość:

  1. Na dnie naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwę białego sosu
  2. Sos przykrywamy warstwą cukini
  3. Na której układamy nasze mięso z sosem pomidorowym
  4. Powtarzamy powyższe punkty, aż do wypełnienia naczynia - w moim przypadku udało się zmieścić 2 warstwy
  5. Całość zwieńczy nam warstwa zółtego sera
  6. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni celcjusza
  7. Pieczemy naszą lasagne ok 60 minut
  8.  
  9. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika
  10.  
  11. SMACZNEGO:)
  12.  
  13.  

14 komentarzy Dodaj własny

  1. Anonim napisał(a):

    To ile sera żółtego ma być do sosu, a ile na wierzch ?

    1. RG napisał(a):

      Cześć,

      U siebie podane 100g żółtego sera podzieliłem w stosunku 2/3 do sosu beszamelowago i 1/3 na wierzch. wychodzi ok 30-35g potartego sera na wierzch.
      Jeśli ktoś lubi ser to można dodać więcej – zmieni nam się troszkę makro (ale głównie podbije to ilość białka bo sery twarde zawierają poniżej 0,5g węglowodanów w 100g produktu).

      pozdrawiamy

  2. DDDD napisał(a):

    To ile sera żółtego do sosu a ile na wierzch?

  3. Anonim napisał(a):

    W składnikach nie podano jest ile jajek…

    1. RG napisał(a):

      Witam,

      zaraz poprawimy przepis – w przepisie sa 2 cale jajka.
      pozdrawiamy

  4. Olek napisał(a):

    Ile cała lasagne ma kalorii? Robiłem dzis, jest przepyszna!

    1. Michal napisał(a):

      Liczyc trzeba kolego, rozne skladniki maja rozne kalorie. kalkulator i do dziela mi wyszlo jakies 1307kcal czyli na jakies 3 posilki 🙂 ale bede zwiekszal skladniki zeby wyszlo conajmniej 4-6 porcji. Pozdrawiam

      1. RG napisał(a):

        Z kaloriami na keto jest tak:
        1. Jesli jestes na redukcji to trzeba ich pilnowac i faktycznie liczyc ( tu staram sie podawac kcal ale nie zawsze sie udaje – nie zawsze mam na tyle czasu).

        2. jesli jestes na Keto ale nie chcesz redukowac swojej wagi – poprostu jestes na diecie bo chcesz lepiej sie poczuc i byc zdrowszym to nie trzeba restrykcyjnie pilnowac tych kalorii :).

  5. ruczek napisał(a):

    Super w smaku. Pychotka

    1. RG napisał(a):

      Cieszę się, że smakuje 🙂 Mam nadzieję że pozostałe przepisy również zasmakują

  6. Kasia napisał(a):

    Ta strona ratuje moja dupe DOSŁOWNIE przed rozmiarem xxxl. Dzięki

    1. RG napisał(a):

      🙂 miód na moje uszy:)

  7. Natalia napisał(a):

    W przepisie zastapilam pomidory z puszki passata. Musze przyznac przepis niezamowity, przepyszny. Z pewnoscia zagosci na moim stole jeszcze nie raz 🙂 Polecam

    1. RG napisał(a):

      Cześć Natalia,

      miło mi słyszeć, że przepis aż tak smakuje – u mnie ta lasagne dość często gości na stole i przyznać musze że nawet znajomi którzy nie są na Keto/lchf zasmakowali w tej wersji i chętnie przyjmują zaproszenie na keot włoskie żarcie 🙂

      pozdrawiam
      Rafał

Odpowiedz na „RGAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.