Kurczak nieźle zakręcony

dnia

Nadszedł długo przez nas oczekiwany sezon na szparagi. Nazywane jedzeniem królów są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Zawarte w nich białko (glutation) pomaga w zwalczaniu wielu nowotworów i choroby Alzheimera – istne SUPER FOOD!!

To za co ja uwielbiam szparagi to ich smak –

  • zielone są dość ostre i wyraziste
  • białe nieco łagodniejsze i delikatne

Dzięki temu można je dopasować jako idealny dodatek do każdej potrawy. Dziś pokaże Wam moją wariację na temat szparagów i dodatku do nich

Nieźle zakręcony kurczak z szparagami

Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 30
Autor RG

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 g pomidory suszone
  • 90 g ser żółty
  • 90 g boczek parzony
  • smalec do smażenia
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 250 g szparagi zielone
  • koperek

Instrukcje

  1. W dużym garnku zagotuj mocno osoloną wodę
  2. Wrzuć szparagi i gotuj je na wolnym ogniu ok 6-7 minut - powinny być "al dente"
  3. Po upływie 6-7 minut szparki zdejmij z kuchenki i przelej lodowatą wodą

Pora na kurczaka:

  1. Pierś z kury podziel na 2 równe plastry
  2. Rozbij je tłuczkiem ( będą delikatne i łatwiej będzie się zawijać)
  3. Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką, koperkiem
  4. Nałóż na przygotowanego kurczaka kawałki suszonego pomidora z zalewy (polecamy TE)
  5. Teraz najtrudniejsze:)
  6. Musisz złożyć kurczaka w pół, tak, żeby suszone pomidory znalazły się w środku
  7. Owiń roladkę żółtym serem a następnie plastrami parzonego boczku
  8. Na patelni rozgrzej smalec
  9. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz przygotowane wcześniej roladki i smaż do zarumienienia.
  10. Podawaj z wcześniej przygotowanymi szparagami oraz sosem czosnkowym
  11. Sos czosnkowy
  12. 2 łyżki smietany 30%-36%
  13. 2 łyżki majonezu
  14. 2 ząbki czosnku
  15. pieprz i koperek do smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.