Kurczak Devolaille

Kurczak Devolaille

Znudziły Ci się klasyczne piersi z kurczaka? Ileż można jeść kotlety, sznycle i szaszłyki:)

Przepis na klasycznego devolaille chodził za mną dość sporo czasu ale szczerze mówiąc zawsze miałem problem z wypływającym masłem:)

Dzięki zastąpieniu masła mozarellą eliminujemy ten problem a nasz devolaille nabiera dodatkowego smaku.

Dzięki zwiększonej ilości białka idealny po mocnym treningu siłowym 🙂

Smacznego

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Porcje 25
Kalorie 300 kcal
Autor RG

Składniki

  • 400 g kurczak
  • 40 g 4 plastry cukinia
  • 100 g mozarella
  • 50 g mąka migdałowa
  • 1 jajko
  • 10 g papryka słodka
  • zioła

Instrukcje

  1. Z piersi z kurczaka wykrój polędwiczki - będzie Ci łatwiej zrobić roladki
  2. Rozbij tłuczkiem obie piersi z kurczaka
  3. Popieprz i posól
  4. Na patelni podsmaż plastry cukini
  5. Ułóż plastry cukini na kurczaku
  6.  
  7.  
  8.  
  9. Mozarellę pokrój w plastry
  10. Ułóż po 2 plastry na każdej piersi z kurczaka
  11. Zawiń w ciasną roladkę
  12. Roladkę zabezpiecz wykałaczkami/ patyczkami do szaszłyków

Przygotuj panierkę, wymieszaj:

  1. mąkę migdałową
  2. paprykę słodką
  3. zioła
  4. sól
  5. pieprz
  6. W misce zatrzep 1 jajko
  7. Przygotowane wcześniej roladki namocz w zatrzepanym jajku a następnie obtocz w panierce
  8. Kurczaka smażymy na tłuszczu przez ok 4-5 minut z każdej strony
  9. ja wykorzystałem smalec z domowej produkcji ale możesz wykorzystać masło klarowane - będize jeszcze smaczniejsze
  10.  
  11.  
  12.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.