Klasyczny Tatar wołowy

dnia

Przepis tak banalny, że aż mi głupio go wrzucać ale pomyślałem, że taki ponadczasowy klasyk musi wylądować na blogu 🙂

 

Klasyczny tatar wołowy z

Pamiętaj o odpowiednim doborze mięsa. Osobiście preferuję mięso z ligawy lub polędwicy wołowej – zawsze proszę o zmielenie go na miejscu w sklepie.

Do tego idealnie dobranymi dodatkami, górkami konserowymi i cebulką, doprawiony pieprzem, solą i oczywiście żółtkiemto klasyczne danie kuchni polskiej.

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 10
Autor RG

Składniki

  • 250 g mięso wołowe mielone może być ligawa
  • 40 g cebula
  • 1 szt ogórek konserwowy
  • 2 żółtko
  • sól

Instrukcje

  1. Cebulkę, ogórek posiekaj drobno
  2. W misce wymieszaj zmielone mięso wołowe z
  3. drobno posiekaną cebulką, ogórkiem
  4. pieprz
  5. Maggi - najbardziej smakuje mi tarar z maggi ale możesz użyć soli
  6. żółtka jaj
  7. Możesz też podać samo mięso i osobno cebulę i ogórek, tak żeby każdy z gości mógł sobie nałożyć odpowiednią ilość składników
  8.  
  9. SMACZNEGO

2 komentarze Dodaj własny

  1. Grzegorz napisał(a):

    co jak co ale widzę , że tatarek z winem 🙂 Spróbuj kiedy sam pokroic mięso jest zdecydowanie lepsze niż mielone

    1. RG napisał(a):

      U mnie wino do mięsa zawsze:)
      Jakie mięso do siekania polecasz? Polędwica i ligawa czy coś innego??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.