KETO Michalki

Jeśli szukacie zdrowych zamienników dla ulubionych, tradycyjnych słodyczy ten przepis na pewno się Wam spodoba.

Keto Michałki

Moja wiariacja na temat tych klasycznych cukierków nie zawiera cukru, jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, a przede wszystkim jest pyszna!

Przepis na wersję  Keto został przetestowany przez rodzinę i znajomych którzy uwielbiają oryginalne Michałki:):) Byli szczerze zaskoczeni smakiem, konsystencją oraz faktem że są bez dodatku cukru!

Cukierki muszą być przechowowywane w lodówce, aby zachować zwartą konsystencję. Przygotowanie zajmuje chwilę, najdłużej przysmak leży w zamrażarce, dlatego warto zrobić go wieczorem, na noc,  a przed podaniem wyjąć pół godziny wcześniej i wstawić do lodówki.

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 20 minutes
Porcje 140
Kalorie 94 kcal
Autor RG

Składniki

  • 40 g olej kokosowy
  • 100 g masło orzechowe
  • 25 g orzechy laskowe
  • 30 g odżywka białkowa WPC
  • 100 g mąka kokosowa
  • do smaku stewia
  • 100 g czekolada gorzka
  • 25 g masło

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki
  2. Masło orzechowe
  3. Mąka kokosowa
  4. Olej kokosowy
  5. słodzik
  6. Odżywka białkowa
  7. Umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najwygodniej i najszybciej będzie użyć dłoni, ale jeśli nie chcesz się ubródzić to możesz użyć łyżki.
  8. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia - będzie nam później lepiej i łatwiej całą masę michałkową wyjąć i pociąć.
  9. Użyłem ceramicznej foremki do lasagne o wymiarach: 19x12cm.  Tylko dlatego, że ma niski rant i jest wygodniejsza w użyciu niż keksówka
  10. Masę wlewamy do foremki, wyrównujemy i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami.
  11. Wkładamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.
  12. Czekoladę z masłem roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  13. Wyjmujemy zastygnięty michałkowy blok i kroimy go. U mnie na 24 kawałki (3x8)
  14. Oblewamy cukierki czekoladą. Tu mamy 2 opcje do wyboru
  15. łatwiejszą - oblewamy cały blok Michałkowy i wsadzamy do lodówki do wystygnięcia po czym kroimy na kawałki
  16. trudniejszą - opisaną w przpisie na BOUNTY - każdego cukierka osobno oblewamy i stroimy czekoladą
  17. SMACZNEGO

5 komentarzy Dodaj własny

  1. Agnieszka napisał(a):

    A bez odżywki da się? Nietolerancja w rodzinie…

    1. RG napisał(a):

      Ocyzwiście można, proszę uzupełnić tą ilość mąką z przepisu oraz dla wzmocnienia smaku użyć olejku waniliowego (kilka kropel). Pozdrawiam

  2. Adam napisał(a):

    Aha… usuwanie niewygodnych komentarzy o plagiatach widzę tutaj to norma 🙂 Pozdrawiam, długo Pan tak nie zajedzie.

    1. RG napisał(a):

      Pozdrawiam również.
      Zapraszam do nieczytania tego bloga:) nikt Pana nie zmusza – na pewno nie ja.

    2. RG napisał(a):

      Ps. Rozmowy o plagiacie nie było ponieważ nie pokazał Pan z którego niby bloga rzekomo użyłem przepisu.

      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.