Keto Cynabonki

dnia

Za każdym gdy przechodzę obok wyspy w centrum handlowym gdzie pieką cynamonowe bułeczki mam ochotę się zatrzymać i zjeść wszystkie.

Na szczęście udaje mi się powstrzymać moje „smaki”.

Ale z tej pasji do jedzenia i pieczenia musiało powstać coś smakowitego.

Home made

Home Made KETO CYNABONKI

W każdej znajduje się jedynie 2G węglowodanów:).

SMACZNEGO

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 40
Kalorie 91 kcal
Autor RG

Składniki

  • 175 g mozarella
  • 125 g mąka migdałowa
  • 6 g 2 czubate łyżeczki cynamon
  • 30 g 2 czubate łyżki erytrol
  • ok 10-15ml 2 łyżki woda
  • 10 g proszek do pieczenia
  • do smarowania oliwa
  • 60 g ser philadelphia
  • 1 jaja

Instrukcje

  1. CIASTO
  2. Do miski (odpornej na mikrofale) wsyp 175g sera mozarella (gotowa siekana z Lidl/Biedronka)
  3. Dodaj 2 czubate łyżki sera philadelphia ( ok 60g)
  4. Rozpuść w kuchence mikrofalowej (1,5 minuty na 1000W), lub jeśli nie masz mikrofali użyj kąpieli wodnej (podobnie jak przy topieniu czekolady)
  5. po ok 30 sekundach przemieszaj ser
  6. Do roztopionej mozarelli dodaj 1 jajo w temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszaj widelcem ( może na początku się nie łączyć ale obiecuje, że po chwili trzepania widelcem wszystko będzie gładkie)
  7. Dodaj mąkę migdałową i proszek od pieczenia
  8. Jeśli wolisz "bułeczki" bardziej słodkie proponuję dodać szczyptę stewii do ciasta oraz kilka kropel (max pół łyżeczki) aromatu waniliowego
  9. Wymieszaj wszystko widelcem a pod sam koniec wygnieć rękami ( ciasto nie powinno za bardzo kleić się do rąk. jeśli nadal jest niespójne dodaj odrobinę więcej mąki
  10. Przełóż ciasto do lodówki na 10 minut ( lub na balkon jeśli jest u was tak zimno jak u mnie to wystarczą 3 minuty na balkonie :):))
  11. Po ochłodzeniu ciasta będzie ci łatwiej je dzielić na części i przygotować bułeczki
  12. Podziel ciasto na 8 kawałków
  13. Każdy z nich rozwałkuj ( ja zrolowałem je rękami na długi na ok 25-30cm wałek)
  14. Palcami rozgnieć ciasto żeby było jak najbardziej cienkie - powinna wyjść "wstążka" o wymiarach 5-6cm x 25-30cm
  15. MASA CYNAMONOWA
  16. Do rondla wlej 2 łyżki wody
  17. Dodaj 2 łyżki erytrolu
  18. Dodaj 2 czubate łyżeczki cynamonu
  19. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj ( powinno wszystko się połączyć i konsystencyjnie zacząć przypominać lukier)
  20. Można też bawić się w wariacje i do w/w przygotowanej masy dodać 2 kostki gorzkiej czekolady - bułeczki będą pachnieć czekoladą i cynamonem - BOSKO!!!
  21. GRANDE FINALE
  22. Na każdy pasek ciasta nałóż masę cynamonową
  23. Ja używam do tego pędzelka silikonowego ale możesz próbować łyżeczką
  24. Ciasto musi być dokładnie nasmarowane masą
  25. Po nasmarowaniu zroluj każdą bułeczkę
  26. Przekrój każdą "rolkę" w pół
  27. Ułóż na papierze do pieczenia lub tak jak ja w foremce kamionkowej (cięciem do dołu)
  28. Piecz w piekarniku przez 20 minut na 180 stopni z termoobiegiem (góra, dół)
  29. Po wystuczeniu przyzdób "cukrem-pudrem" z zmielonego erythrolu
  30. SMACZNEGO
  31.  
  32.  
  33. pomysł zaczerpnięty z bloga https://sugarfreelondoner.com/

5 komentarzy Dodaj własny

  1. betty napisał(a):

    A czy można zastapic make migdalowa inna? na przyklad kokosowa?

    1. RG napisał(a):

      czesc,

      mozna – kluczowym skladnikiem jest tutaj mozarella wiec mysle ze spokojnie mozna make podmienic 🙂

      smacznego!!

      1. betty napisał(a):

        na pewno sprobuje, dziekuje! 🙂

        1. betty napisał(a):

          totalnie nie wyszło, ciasto kruszyło się i nie można było zrolowac 🙁 wiec wyszly placki z nadzieniem 😉

          1. Ania napisał(a):

            Mi też nie wyszły. Chyba jednak mąka kokosowa tu się nie sprawdzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.