Keto Cynabonki

dnia

Za każdym gdy przechodzę obok wyspy w centrum handlowym gdzie pieką cynamonowe bułeczki mam ochotę się zatrzymać i zjeść wszystkie.

Na szczęście udaje mi się powstrzymać moje „smaki”.

Ale z tej pasji do jedzenia i pieczenia musiało powstać coś smakowitego.

Home Made KETO CYNABONKI

W każdej znajduje się jedynie 2G węglowodanów:).

SMACZNEGO

Drukuj

Cynabonki

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 16
Kalorie 91 kcal
Autor RG

Składniki

  • 175 g mozarella
  • 125 g mąka migdałowa
  • 6 g 2 czubate łyżeczki cynamon
  • 30 g 2 czubate łyżki erytrol
  • ok 10-15ml 2 łyżki woda
  • 10 g proszek do pieczenia
  • do smarowania oliwa
  • 60 g ser philadelphia
  • 1 jaja

Instrukcje

CIASTO

  1. Do miski (odpornej na mikrofale) wsyp 175g sera mozarella (gotowa siekana z Lidl/Biedronka)
  2. Dodaj 2 czubate łyżki sera philadelphia ( ok 60g)
  3. Rozpuść w kuchence mikrofalowej (1,5 minuty na 1000W), lub jeśli nie masz mikrofali użyj kąpieli wodnej (podobnie jak przy topieniu czekolady)
  4. po ok 30 sekundach przemieszaj ser
  5. Do roztopionej mozarelli dodaj 1 jajo w temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszaj widelcem ( może na początku się nie łączyć ale obiecuje, że po chwili trzepania widelcem wszystko będzie gładkie)
  6. Dodaj mąkę migdałową i proszek od pieczenia
  7. Jeśli wolisz „bułeczki” bardziej słodkie proponuję dodać szczyptę stewii do ciasta oraz kilka kropel (max pół łyżeczki) aromatu waniliowego
  8. Wymieszaj wszystko widelcem a pod sam koniec wygnieć rękami ( ciasto nie powinno za bardzo kleić się do rąk. jeśli nadal jest niespójne dodaj odrobinę więcej mąki
  9. Przełóż ciasto do lodówki na 10 minut ( lub na balkon jeśli jest u was tak zimno jak u mnie to wystarczą 3 minuty na balkonie :):))
  10. Po ochłodzeniu ciasta będzie ci łatwiej je dzielić na części i przygotować bułeczki
  11. Podziel ciasto na 8 kawałków
  12. Każdy z nich rozwałkuj ( ja zrolowałem je rękami na długi na ok 25-30cm wałek)
  13. Palcami rozgnieć ciasto żeby było jak najbardziej cienkie – powinna wyjść „wstążka” o wymiarach 5-6cm x 25-30cm

MASA CYNAMONOWA

  1. Do rondla wlej 2 łyżki wody
  2. Dodaj 2 łyżki erytrolu
  3. Dodaj 2 czubate łyżeczki cynamonu
  4. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj ( powinno wszystko się połączyć i konsystencyjnie zacząć przypominać lukier)
  5. Można też bawić się w wariacje i do w/w przygotowanej masy dodać 2 kostki gorzkiej czekolady – bułeczki będą pachnieć czekoladą i cynamonem – BOSKO!!!

GRANDE FINALE

  1. Na każdy pasek ciasta nałóż masę cynamonową
  2. Ja używam do tego pędzelka silikonowego ale możesz próbować łyżeczką
  3. Ciasto musi być dokładnie nasmarowane masą
  4. Po nasmarowaniu zroluj każdą bułeczkę
  5. Przekrój każdą „rolkę” w pół
  6. Ułóż na papierze do pieczenia lub tak jak ja w foremce kamionkowej (cięciem do dołu)
  7. Piecz w piekarniku przez 20 minut na 180 stopni z termoobiegiem (góra, dół)
  8. Po wystuczeniu przyzdób „cukrem-pudrem” z zmielonego erythrolu
  9. SMACZNEGO

Notatki

MAKRO dla 1 cynabonki

 

 

 

pomysł zaczerpnięty z bloga https://sugarfreelondoner.com/

5 komentarzy Dodaj własny

  1. betty pisze:

    A czy można zastapic make migdalowa inna? na przyklad kokosowa?

    1. RG pisze:

      czesc,

      mozna – kluczowym skladnikiem jest tutaj mozarella wiec mysle ze spokojnie mozna make podmienic 🙂

      smacznego!!

      1. betty pisze:

        na pewno sprobuje, dziekuje! 🙂

        1. betty pisze:

          totalnie nie wyszło, ciasto kruszyło się i nie można było zrolowac 🙁 wiec wyszly placki z nadzieniem 😉

          1. Ania pisze:

            Mi też nie wyszły. Chyba jednak mąka kokosowa tu się nie sprawdzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.