Kawowy mus….

dnia

Ci którzy mnie znają wiedzą, że jestem uzależniony od kawy.. Uwielbiam jej aromat i smak. Mogę ją pić rano, w południe i w środku nocy 😉 Uwielbiam aromatyczne espresso jak i parzoną kawę bezkofeinową.

Stąd więc pomyślałem, że połączenie kawy i deseru będzie idealną kombinacją.

Jeśli więc jesteś takim kawoszem jak Ja, ten przepis napewno sprawi Ci wiele przyjemności.

Kawowy Mus

Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas całkowity 15 minutes
Porcje 15
Kalorie 170 kcal
Autor RG

Składniki

  • 10 g 3 łyżeczki żelatyna
  • 100 ml kawa
  • 500 g 2 opakowania ser ricotta
  • 200 ml śmietana 36%
  • łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • do smaku słodzik
  • szczypta sól

Instrukcje

  1. Rozpuść żelatynę w gorącej kawie i mieszaj do rozpuszczenia
  2. Odłóż do wystudzenia
  3. Do blenedra wrzuć
  4. ser ricotta
  5. ekstrakt waniliowy
  6. słodzik
  7. sól
  8. Miksuj aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę
  9. Dodaj wystudzoną kawę z żelatyną i mieszaj delikatnie aż połączy się z masą serową
  10. Ubij śmietanę na sztywno i dodaj do masy serowej
  11. Nałóż do szklanek lub salaterek i posyp startą gorzką czekoladą
  12. Wsadź do lodówki na ok 2 godziny
  13. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.