Jako, że mam słabość do wszelkiego rodzaju orzechów i nasion i mógłbym je spożywać w ilościach hurtowych ( co niezawsze jest idealne podczas redukcji na diecie Keto;)) oraz uwielbiam wprost gorzką czekoladę to pomyślałem, że można połączyć te dwie pasje i zrobić zdrową słodką zakąskę. Cóż może być zdrowszego od migdałów które mają unikalny skład spośród orzechów.

  • Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy, błonnik poprawiający pracę jelit oraz składniki mineralne i witaminy
  • Migdały zawierają również substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki). 100 g migdałów to 2 μg karotenoidów i 25 mg flawonoidów.
  • Spożywanie migdałów ma pozytywny wpływ na profil lipoprotein, przez co korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Migdały obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), równocześnie podnosząc HDL. Następuje obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycyzawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Połączonych z gorzkim kakao które od stuleci uznawane jest za niezwykle zdrową roślinę:

  • ziatrna kakaowca są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Jednak co najważniejsze, kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.
  • Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, który związany jest ze zmianami zachodzącymi w obszarze mózgu zwanym zakrętem zębatym
  • Kakao jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.

Tak więc z połączenia tych dwu fantastycznych produktów musiało powstać coś zdrowego a jednocześnie smacznego 🙂

Przed Wami drodzy czytelnicy i czytelniczki

  Kakaowe migdały – przekąska idealna

źródło: https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-migdalow

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kakao-wydluza-zycie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kakao_43425.html

Dodaj do ulubionych