Jakie tłuszcze jeść na ketozie?

Jakie tłuszcze jeść na ketozie?

Na początek zastanówmy się tak na zdrowy rozum: „dlaczego rezygnujemy z tych wszystkich bułeczek, ciasteczek, makaronów, ziemniaków itd. na rzecz tłuszczy właśnie?”

1.Tłuszcz jako źródło energii dla komórek naszego trafia bezpośrednio do mitochondriów (czyli „elektrowni komórki”) ograniczając tym samym przedostawanie się szkodliwych wolnych rodników do wnętrza komórki, w przeciwieństwie do węglowodanów/glukozy, które są rozkładane w cytoplazmie na drodze reakcji glikolizy

2.Tłuszcz zawiera w sobie więcej energii niż węglowodany

3.Tłuszcze w znacznie mniejszym stopniu niż węgle powodują stany zapalne w organizmie (które są przyczyną wielu chorób) a nawet im przeciwdziałają

4.Tłuszcze w przeciwieństwie do węgli poprawiają nasz profil lipidowy, czyli poprawiają stosunek „dobrego” do „złego” cholesterolu oraz nie zwiększają tak jak węgle ilości trójglicerydów we krwi

5.Nie powodują dużych wyrzutów insuliny, co sprzyja nie tylko szczupłej sylwetce, ale także zdrowiu, czego zdecydowanie nie można powiedzieć o węglowodanach, zwłaszcza prostych

6.Przytyjesz prędzej jedząc dużo węgli niż jedząc dużo tłuszczu

„Jakie tłuszcze wyróżniamy?”

Tłuszcze możemy dzielić ze względu na:

1.Długość łańcucha węglowego (ilość atomów węgla w kwasie tłuszczowym) i tu mamy:

• krótko łańcuchowe-ciało najszybciej i najłatwiej uwalnia z nich energie, ketony są ich przykładem

• średnio łańcuchowe-ciało nie potrafi odkładać z nich tkanki tłuszczowej (ich nadmiar po prostu wydala), nie potrzebują żadnych związków (karnityny), aby przedostać się do mitochondrium i zostają natychmiast spalone ,nie wiążą się w trójglicerydy, sprzyjają ketozie, możesz je znaleźć głównie w: oleju kokosowym, maśle, śmietanie

• długo łańcuchowe-zawierają w sobie najwięcej energii, ale też najtrudniej się ona uwalnia, tkanka tłuszczowa głownie się z nich składa

2.Stopień nasycenia (ilość wiązań podwójnych między atomami węgla):

• nasycone-najwięcej energii, najmniej reaktywne, ciężkostrawne nie ulegają wielu procesom innym niż energetyczne, np. tłuste mięso, smalec

• jednonienasycone- dużo energii, mało reaktywne, najszybciej jest z nich uwalniana energia, nie tuczą, np. olej kokosowy, masło, śmietana

•wielonienasycone-najbardziej reaktywne, najłatwiej ulegają różnym procesom i wbudowują się w różne struktury, (co wcale nie musi być zawsze tylko negatywne i jest również potrzebne), mniej energetyczne

„Więc jakich tłuszczy spożywać najwięcej?”

Na ketozie tłuszcz jest naszym głównym paliwem, więc logiczne jest, że powinniśmy spożywać głównie kwasy tłuszczowe, z których ciało pozyskuje energię najefektywniej, czyli najlepiej kwasy tłuszczowe średnio łańcuchowe, nasycone i jednonienasycone.

Pamiętajmy jednak, że tłuszcze nienasycone, a nawet wielonienasycone są również konieczne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, chociażby dlatego, że wbudowują się w błony komórkowe i borą udział w wielu procesach. Jednakże wcale nie jest tak, że duża ich ilość sprzyja naszemu zdrowiu bardziej, a wręcz przeciwnie.

Podsumowując:

Opierajmy swoją dietę na produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli na tłustym mięsie, maśle, serach, jajkach oraz oleju kokosowym lub MCT (jeśli ktoś może sobie na to pozwolić), a niezbędnym uzupełnieniem naszego jadłospisu powinny być ryby i tłuszcze roślinne (oczywiście nie te utwardzone jak margaryna, tylko oliwa, orzechy, słonecznik, migdały, sezam).

Główne źródło: „Ketoza. Wejdź na wyższy poziom” Dawida Dobropolskiego

FitDrapieżnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.