JAK RADZIĆ SOBIE Z ZAPARCIAMI NA LCHF?

Jednym z plusów diety LCHF jest to, że u wielu osób ją stosujących powoduje ona, rzadsze (chodzi o częstotliwość, ale o konsystencję też jeśli dasz za dużo oleju koko do kawy 😂) wizyty w toalecie, ponieważ mamy mniej objętościowo jedzenia w żołądku niż na diecie bogatej w węglowodany przy tej samej kaloryce, a co za tym idzie mniej wydalamy. Jednakże problem pojawia się wtedy, gdy wypróżniamy się zbyt rzadko (także chodzi o częstotliwość, ale konsystencje po części też) i nie „idzie” tak jak powinno. Oto kilka porad, które pomogą Wam zwalczyć tę dolegliwość, czyli zaparcia:

1.BŁONNIK+ WODA

Główną przyczyną zaparć, zwłaszcza na dietach nisko węglowodanowych jest zwykle niedobór błonnika. Odpowiada on za właściwe wypróżnianie, zwiększając dzięki swoim właściwościom (wchłania wodę, ale się w niej nie rozpuszcza) objętość stolca, jednocześnie ułatwiając jego przejście przez jelita oraz poprawiając perystaltykę (pracę) samych jelit. Należy jednak pamiętać, że nie wystarczy tylko spożywać nieprzetworzoną żywność bogatą w błonnik, ale trzeba także zadbać o picie odpowiedniej ilości wody (2-3 litry powinno być ok) w ciągu dnia, ponieważ jeśli tego nie zrobimy, spożyty błonnik będzie tylko zalegał w jelitach, utrudniając nam wypróżnianie i będziemy sobie tylko jeszcze bardziej szkodzić.
Na diecie keto lub low carb naszym źródłem błonnika będą przede wszystkim: warzywa korzenne i kapustne, nasiona roślin, orzechy, truskawki, strączki (w niewielkich ilościach, bo mają sporo węgli).

2. KISZONKI, JOGURTY, KEFIRY

Chodzi tutaj przed wszystkim o zawartość w tych produktach bakterii, mających dobroczynny wpływ na pracę oraz szczelność naszych jelit. 
Zwróćmy uwagę na to, że kiszone a kwaszone to jest różnica… te dobre bakterie, o których piszę powstają tylko na drodze procesu kiszenia, a nie przemysłowego kwaszenia.
Jogurty i kefiry wybieramy oczywiście naturalne bez dodatku cukrów. 
Oczywiście nie łączymy ogórków kiszonych czy kapusty z kefirem czy jogurtami i wszyscy chyba wiedza dlaczego, a Ci co nie wiedzą mogą spróbować, niezapomniane wrażenia gwarantowane 🙂

3. MNIEJSZE I CZĘSTSZE POSIŁKI

Jeśli twoje ciało nie radzi sobie z „przerobieniem” dużych ilości jedzenia (tłustego jedzenia zwłaszcza) w jednym posiłku logiczne jest, aby jeść częściej, a mniej. To odciąży nie tylko twoje jelita, ale także żołądek i wątrobę.

4. WIĘCEJ SIĘ RUSZAJ

Siedzący tryb życia jest przyczyną wzrostu ilości osób cierpiących na zaparcia w dzisiejszych czasach. Dzieje się tak z prostego względu: gdy się przemieszczasz przemieszcza się także wszystko to co znajduje się w jelitach, jeśli się nie ruszasz zaczyna zalegać, dlatego wszelka aktywność fizyczna przy problemach z zaparciami jest jak najbardziej wskazana. Nie musisz uprawiać sportu, jeśli nie możesz lub nie chcesz, wystarczy mniej jeździć samochodem i windą, a więcej chodzić.

5. WYELIMINUJ NIEKTÓRE PRODUKTY Z DIETY

Większość produktów powodujących zaparcia jest, także bogate w węglowodany, a więc są nam niestraszne na diecie keto czy low carb, jednak są też takie, które być może znajdują się w twojej diecie i mogą (lecz wcale nie muszą) powodować ową dolegliwość:

• Czekolada, kakao
• Kawa
• Mleko, śmietana
• Mocna herbata
• Napoje gazowane

FitDrapieżnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.