Jajka po benedyktyńsku

dnia

Wielkanoc już tuż tuż. Prawdziwym świątecznym MUST HAVE na każdym stole jest JAJKO….

Jajko sadzone, na miękko, na twardo, omlet czy jajecznica? Każde z nich ma swoich wielbicieli.

Dla prawdziwych wielbicieli jajek i domowych MasterChefów proponujemy coś szczególnego:

Jajka po benedyktyńsku 

których przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać w pierwszej chwili. Odpowiednia technika, praktyka i kilka naszych wskazówek z każdego z Was Szefa Kuchni na miarę gwiazdki Michellin.

Smacznego!

Drukuj

Czas gotowania 4 minutes
Czas całkowity 4 minutes
Porcje 4
Autor RG

Składniki

  • 1 szt jajo
  • 15 ml ocet
  • szczypta sól

Instrukcje

  1. W rondelku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny octu
  2. Ocet jest kluczowy , ponieważ spowoduje szybkie ścięcie się białka dzięki czemu nie rozpłynie się ono po całym rondelku
  3. Wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki.
  4. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę. Powstały "wir" spowoduje „zawinięcia” białka na żółtko.
  5. Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Można podawać z domowej roboty majonezem którego przepis znajdziesz TU
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  

2 komentarze Dodaj własny

  1. Ewa napisał(a):

    link do przepisu na majonez nie działa 🙂

  2. RG napisał(a):

    Już poprawiliśmy nasz błąd 🙂 Smacznego jajka i powodzenia z majonezem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.