Hamburgery

Dieta, odmawianie sobie wszystkiego, głodówka, porcje jak liść sałaty, katorga, męka ….

Co????? nieeeee !!

Dieta świetnie inspiruje i pobudza kreatywność !! Wcale nie jest nudna !

Masz ochotę na swojego ulubionego hamburgera ? Proszę bardzo 😉

Smacznego – Piotr (GUMIŚ)

Drukuj

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 1 hour
Porcje 60
Kalorie 308 kcal
Autor Piotruś

Składniki

  • 200 g mięso mielone wieprzowe
  • 4 sztuki jajka
  • smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • 1 łyżka mąka kokosowa
  • 1 płaska łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 1 łyżeczka ketchup
  • mix sałat
  • pomidor - 1/2
  • kilka plasterków ogórek zielony
  • plaster cebula czerwona
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona

Instrukcje

  1. W misce przygotowujemy mięso.
  2. Dodajemy sól, pieprz, maggi, 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety ( w moim przypadku wyszły dwa, można je śmiało robić większe niż rozmiar docelowy bo się skurczą - grubość wg indywidualnych upodobań)
  4. Jak mamy gotowe to zaczynamy smażyć na średnim ogniu. Wysmażenie wg własnych gustów.
  5. Teraz pora na naszą "Bułkę"
  6. Do miseczki wbijamy 3 jajka lub 4 zależy jak duży chcemy uzyskać placek,
  7. dodajemy sól, pieprz, sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie mieszamy,
  8. teraz pora na mąkę kokosową wychodzi ok łyżki.
  9. Trzeba po prostu trochę zagęścić  naszą mieszankę.
  10. Pamiętaj o obróceniu kotletów 🙂 np. teraz 😉
  11. Włączamy piekarnik na ok 50st
  12. Rozgrzewamy sobie patelnię do placków ( ja miałem śr.20cm) dodajemy troszkę smalcu - jak jest rozgrzany wtedy wlewamy dwie chochelki masy i formujemy okrąg.
  13. Jeśli kotlety masz już gotowe przełóż je do piekarnika tam sobie chwile poczekają w ciepłym. Jeśli nie to smaż dalej.
  14. Kiedy jedna strona placka się przypiecze (delikatnie łopatką podważ i sprawdź czy się swobodnie przesuwa po patelni - jeśli tak to hop na drugą stronę)
  15. Placek pieczemy do lekkiego zarumienienia (powinien wyjść o grubości kilku mm, zależy ile sody dodałaś/eś i ile chochelek na patelnię poszło) jak placek mamy gotowy wkładamy go do piekarnika i smażymy drugi.
  16. Wybieramy który ma być górą a który dołem.
  17. Smarujemy jeden musztardą, dodajemy sałatę, pomidor, ogórek, cebulę lub inne dodatki, na górę łyżeczka ketchupu. zakładamy drugi placek i GOTOWE 😉
  18. masz w rękach ciepłego hamburgera, smacznego 😛
  19. Jeśli chcesz cheeseburgera na mięso w piekarniku połóż plasterek sera gouda - obserwuj żeby się nie rozpływał. ma się lekko zagrzać.
  20. Jeśli placki rozpadają Ci się w rękach to albo są za cienkie albo za mało mąki i nie stały się "zbite"

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.