Grzybki Marynowane

dnia

Lato nieuchronnie dobiega końca. W naszych ogrodach i lasach pojawił się prawdziwy urodzaj owoców i innych darów natury. Jako osoba będąca na diecie niskowęglowodanowej za każdym razem będąc w sadzie rodziców jestem kuszony przez śliwki/gruszki/jabłka – ale nie poddaje się :):)

W tym roku zaczynam eksperymentować z własnymi przetworami – oczywiście w wesji lowcarb. Na pierwszy ogień poszły

Marynowane grzybki 

wg lekko zmodyfikowanego przepisu mamy 🙂

Już niedługo możecie się spodziewać przetworów z jagód i borówek

Drukuj

Przygotowanie 14 minutes
Czas gotowania 6 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Porcje 20
Autor RG

Składniki

  • 600 ml 3 szklanki woda
  • 200 ml 1 szklanka ocet spirytusowy
  • sól
  • pieprz
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • 5 liści liść laurowy
  • ziarna gorczycy
  • 500 g grzyby
  • 1/2 Cebula

Instrukcje

  1. Świeże grzyby oczyszczamy z resztek mchu i innych zabrudzen
  2. W dużym garnku gotujemy mocno osoloną wodę
  3. Do wrzącej wody wrzucamy oczyszczone grzybki i blanszujemy je przez 2 minuty (nie dłużej - nie chcemy, żeby nasze gdzyby były miękkie i rozpadające :))
  4. po 2 minutach wylewamy delikatnie na sito/durszlak i przelewamy zimną wodą
  5. W osobnym garnku mieszamy
  6. 1 szklankę octu
  7. 3 szklanki wody
  8. cebula pokrojona w krazki
  9. ziarna gorczycy/ziela angielskiego/pieprzu/liście laurowe/sól
  10. Przygotowaną mieszaknę gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut
  11. Odkładamy do wystudzenia
  12. do wyparzonych słoików (u mnie wyszły 4) wsadzamy kika ziaren przypraw/kilka krążków cebuli,
  13. Dokładamy przygotowane wcześniej przygotowane grzybki
  14. Zalewamy przygotowanym wywarem
  15. Zakręcamy
  16. W garnku gotujemy wodę i wsadzamy przygotowane słoiki na ok 6 minut do wrzątku.
  17. Grzybki będą idealną przekąską na każdej imprezie 🙂
  18. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.