Gołąbki jak u babci

Dziś przedstawię Wam przepis który w moim domu był „od zawsze”. Gołąbki w sosie to już prawdziwa klasyka. W mojej rodzinie najlepsze przyrządzała babcia. Już dawno obiecywałem sobie, że przygotuje prawdziwie niskowęglowodanową wersje tego przepisu jednak zawsze wyobrażałem sobie, że przy tej potrawie jest dużo pracy. Obawiałem się gotowania kapusty, jej zawijania. Wszystkie te obiekcje zostały rozwiane niedawno przez moją teściową :):) Krok po kroku wytłumaczyła każdy etap przygotowywania potrawy. I wiecie co? Okazało się, że wcale nie jest to ciężka praca 🙂 Okazało się, że gołąbki może przygotować każdy z nas.

Gołąbki jak u babci

Mam nadzieję, że i Wam posmakują takie tradycyjne, polskie smaki. Gołąbków nie opłaca się robić mało, gdy macie ich pełen gar, część można zapasteryzować w słoikach albo zamrozić.

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 1 hour 30 minutes
Czas całkowity 1 hour 40 minutes
Kalorie 132 kcal
Autor RG

Składniki

  • główka kapusta
  • 500 g mięso mielone wieprzowe
  • 2 jaja
  • 1/2 cebula
  • wg uznania sól
  • wg uznania pieprz
  • wg uznania maggi
  • 3 łyżeczki przecier pomidorowy
  • śmietana 18%
  • masło

Instrukcje

Zaczniemy od przygotowania kapusty. W tym celu:

  1. Natnij głąb kapusty ( dolną twardą część) - dzięki temu po ugotowaniu łatwiej będzie oddzielić liście kapusty
  2. Gotuj kapustę przez około 30 minut - jeśli masz "młodą kapustę" wystarczy ci 10 minut
  3. Po ugotowaniu wyjmij kapustę z wody i wystudź a następnie oddziel liście od siebie
  4. Do naszego przepisu będziesz potrzebować ok 8-10 liści - w zależności od wielkości "gołąbków".

Przygotowanie farszu:

W dużej misce wymieszaj:

  1. 500g mięsa mielonego
  2. 2 jaja
  3. drobno posiekaną cebulkę
  4. sól, pieprz, przyprawy (polecam maggi i "kucharka")
  5. Przygotowanie "gołąbków"
  6. Z masy mięsnej  (ok 70g ) uformuj walec i nałóż na wystudzony liść kapusty.
  7. Zawiń farsz - pamiętaj, że jeśli chcesz żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania musisz zawinąć go szczelnie
  8. W tym celu najpierw zawiń kapustę po krótszych bokach farszu a następnie zroluj całość.

Gotowanie:

  1. Do głębokiego garnka nałóż 2 łyżki masła
  2. Rozgrzej tłuszcz i nałóż na niego przygotowane wcześniej gołąbki.
  3. Przesmaż je przez ok 5 min a następnie "zalej" wodą tak żebywszystkie były przykryte płynem
  4. Jeśli chcesz żeby gołąbki miały "głębszy smak" możesz zastąpić wodę bulionem z kostki rosołowej, lub domowym rosołem
  5. Gotuj przez około godzinę na małym ogniu pod przykryciem
  6. Po godzinie gołąbki będą gotowe do jedzenia

Jeśli chcesz możesz przygotować szybki sos pomidorowy z którym gołąbki będą jeszcze smaczniejsze:

  1. Do sosu własnego powstałego z gotowania gołabków dodaj 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżkę masła oraz 2 łyżki śmietany.
  2. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj przez ok 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj gołąbki - dzięki temu przejdą smakiem pomidorów
  4. SMACZNEGO
  5.  
  6.  

2 komentarze Dodaj własny

  1. J napisał(a):

    ile kalorii? ile tluszczu? itd?

    1. RG napisał(a):

      Już dopisane 🙂 dziękujemy za przypomnienie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.