Galaretki z Kurczaka

dnia
Drukuj

Przepis ten krążył w mojej rodzinie od kiedy praktycznie pamiętam. Wspominam go z praktycznie każdych rodzinnych uroczystości z dzieciństwa.... aż tu nagle przy nawale innych, nowych, egzotycznych i wspaniałych przepisów z zachodu czy wschodu zniknął gdzieś w odchłani. Postanowiłem przywrócić do dawnej świetności i podzielić się z wami tym wynalazkiem rodem z poprzedniej epoki:) Panie i panowie - przed wami Galaretki z Kurczaka czyli idealny przepis kuchni LowCarb
Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas całkowity 50 minutes
Porcje 50
Autor RG

Składniki

  • 1 litr rosół
  • 500 g pierś z kurczaka
  • 2 sztuki jajo na twardo
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek żelatyna

Instrukcje

  1. Gotujemy rosół na kawałkach kurczaka ( przepis na nasz domowy rosół znajdziecie już niedługo na naszej stronie ) oraz klasycznej "porcji rosołowej" jarzyn.
  2. Ugotowane piersi z kurczaka wystudzamy i dzielimy na drobne części
  3. Osobno gotujemy 2 jaja na twardo, kroimy w plastry i układamy na dnie salaterek bądź małych miseczek (co kto ma pod ręką)
  4. Na wierzch układamy drobne kawałki ugotowanego kurczaka
  5. Rosół odcedzamy z wszystkich kawałków jarzyn (chcemy uzyskać czysty bulion) i dodajemy do niego  5 łyżek żelatyny
  6. Zalewamy kurczaka w salaterkach przygotowanym wywarem
  7. Teraz pozostaje czekanie - wpierw musimy wystudzić nasze galaretki po czym wkładamy je do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  8. Po około godzinie możemy je serwować
  9. Myślę że to idealny przepis na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania.
  10. Życzmy smacznego!

4 komentarze Dodaj własny

  1. Blueswoman napisał(a):

    A co z warzywami na których gotował się rosół ? Czy pokrojone w kawałki korzeń pietruszki, marchewki i selera ułożone na kurczaku i zalane bulionem z żelatyną nie byłyby dobrym dodatkiem 🙂 To jest też trochę zapomniany przeze mnie przepis. Dziękuję za jego przypomnienie 🙂

    1. Rafal Greupner napisał(a):

      Marchew posiada sporą ilość węglowodanów, więc trzeba z niej zrezygnować. Jeśli chodzi o „wsad” do galaretki to proponujemy jajko na twardo oraz kurczaka (na którym gotował się rosół) oraz pietruszkę ale jedynie zieloną część – podbije ilość błonnika w potrawie i ograniczy jeszcze bardziej poziom węglowodanów.

  2. Monika napisał(a):

    Ile tych składników wychodzi galaretek?

    1. RG napisał(a):

      podany przepis jest na 6 galaretek – ale wszystko zależne jest od wielkości naczyń w których będziemy je przygotowywać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.