Frytki z kalarepy

Marta – nasza wierna czytelniczka – wpadła na pomysł przygotowania frytek z kalarepy. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Dodatkowo kalarepa posiada wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, np.:

  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • zawiera witaminy z grupy B, które wspomagają nasz metabolizm,
  • posiada duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie i oczyszcza jelita, itp.

Oczywiście jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych, które mają dużo mniej węglowodanów! Warto jednak uważać na to, jak dawkujemy takie przyjemności żeby za bardzo nie poszaleć (tutaj szczególnie mam na myśli ketonowców).

Przepis wart wypróbowania!

 

Drukuj

Frytki z kalarepy

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 40
Kalorie 55 kcal
Autor etowska89

Składniki

  • 2 sztuki kalarepa
  • wg uznania sól morska
  • wg uznania oliwa z oliwek

Instrukcje

  1.  
  2. Obierz kalarepę i pokrój w wąskie słupki, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj blaszke do pieczenia oliwą z oliwek. Wyłóż na blaszkę pokrojoną kalarepę i za pomoca pedzelka rozprowadź olej na wszystkich frytkach. Piecz przez 30 minut. Upieczone frytki przełóż  do miski wyłożonej serwetką aby odsączyć frytki. Na koniec dodaj sól morską lub dowolne przyprawy.
  3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.