Eklerki na nowo…

dnia

Zbliża się „tłusty czwartek” . Ekipa Bezwegli.pl pokazała Wam już przepis na pączki więc postanowiłem iść krok dalej i zaprezentować Wam mój najnowszy przepis.

Eklerki 

Nie można ich nie lubić – delikatne ciasto wypełnione pyszną i puszystą bitą śmietaną. Całość zanurzona w czekoladzie…. Czego tu nie lubić :)?

Rozpływają się w ustach i na jednym ciężko poprzestać… pozwólcie więc, że wymknę się po jednego, zanim wszystkie znikną…

Drukuj

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes
Porcje 65
Kalorie 250 kcal
Autor RG

Składniki

  • 100 g mąka migdałowa
  • 100 g mąka kokosowa
  • do smaku stevia
  • 3 jaja
  • szczypta sól
  • 15 g proszek do pieczenia
  • 300 ml śmietana 36%
  • 100 g gorzka czekolada min 70%
  • 30 g masło

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 185stopni
  2. W dużej misce wymieszaj
  3. mąkę migdałową
  4. mąkę kokosową
  5. stewię
  6. proszek do pieczenia
  7. żółtka
  8. W osobnych misach ubij na sztywną pianę białka jaj oraz śmietanę kremówkę (200ml)
  9. Wszystkie składniki połącz razem i delikatnie wymieszaj na puszytą masę
  10. Tak przygotowaną masę nałóż do foremek - ja użyłem foremek na mini babeczki z "dziurką" dzięki czemu miam miejsce na wypełnienie kremem
  11. Piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut ( po 25 minutach sprawdź wykałaczką czy babeczki są w środku suche. Jeśli tak - wyjmij je i ostudź na blacie)
  12. W dużej misce ubij na sztywną mase 100ml śmietany kremówki. Po ubiciu dodaj do niej szczyptę stewii i wymieszaj dokładnie . Nie dodawaj stewii przed ubijaniem bo nie uda Ci się to.
  13. Do wystudzonych babeczek nałóż bitą śmietanę.
  14. Jeśli twoja foremka na muffiny nie posiada "dziurki" możesz po wystudzeniu ciasta wykroić ją małym nożykiem bądź łyżeczką.
  15. Wsadź babeczki do lodówki na ok 20 min
  16. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztop 100g gorzkiej czekolady oraz 30g masła
  17. Wyjmij babeczki z lodówki i oblej przygotowaną wcześniej masą czekoladową
  18.  
  19. Podawaj po wystudzeniu się masy czekoladowej
  20. SMACZNEGO

3 komentarze Dodaj własny

  1. Marcelina napisał(a):

    Gdzie się podziały przepisy na muffiny :/ ps: poprzednia grafika strony była ładniejsza

    1. RG napisał(a):

      O którym przepisie mówimy? Na chwilę obecną dostępnych jest kilka przepisów:
      http://bezwegli.pl/podwojnie-czekoladowe-muffiny/

      http://bezwegli.pl/ekspresowe-babeczki-czekoladowe/

      faktycznie zauważyłem że kilka przepisów zniknęło. Postaram się jak najprędzej do nich wrócić 🙂

      1. MG napisał(a):

        Jeszcze ciacho z mascarpone!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.