Jest to bardzo szybki i prosty przepis na majonez domowej roboty.
Wystarczy odrobina chęci i działający mikser, aby cieszyć się zdrowym majonezem bez niepotrzebnej chemii. Prócz pewności, że Twój majonez jest zgodny z dietą niskowęglowodanową pozostaje jeszcze wewnętrzna satysfakcja. 🙂
Życzę smacznego!
Drukuj

Składniki
- 2 żółtko jajka
- 150 ml oliwa z oliwek
- 20 g musztarda
- sól
- pieprz
Instrukcje
-
-
Oddziel białka jaj od żółtek
-
Żółtka ubij mikserem z 2 łyżeczkami musztardy
-
-
Dodaj szczyptę soli i pieprzu
-
Miksując na średnich obrotach zacznij dolewać oliwy
-
Zwiększ obroty w mikserze i ubijaj całą masę do momentu w którym będzie gładka, puszysta i nabierze jaśniejszego koloru niż początkowy kolor żółtek
-
pamiętaj - domowy majonez nie jest tak śnieżnobiały jak ten kupny- to przez kolor żółtek oraz oliwy
-
Jeśli masz ochotę na majonez smakowy (może być używany jako baza do sosów - dodaj w trakcie miksowani zioła, czosnek bądź inne przyprawy które lubisz
-
-
Smacznego
-
Nie wiem jak to robicie ale mi sie Oliva nie ubija / a jest z najwyzszej polki :-/
Osobiście używamy oliwy hiszpaństkiej (dostępna podczas tygodnia hiszpańskiego w pewnym sklepie na L…:)) oraz Oliwy Monini.
Najlepiej żeby była schłodzona – wtedy powinno się udać!
Ja próbowałem z olejem z awokado. Też nie wyszło 🙁
jeszcze poproszę przepis na musztardę 😀
Niestety domowej musztardy jeszcze nie robimy :):) ale wybierając coś w sklepie sugeruj się etykietą ze składem – mała podpowiedź – im musztarda ostrzejsza tym węglowodanów mniej 🙂
Ja kiedys robiłam z olejem słonecznikowym i wyszedł. Trzeba długo ubijac
Nie popieramy używania oleju roślinnego, robimy domowy majonez właśnie w celu uniknięcia choćby takich tłuszczów, ale niestety czasem zmiana składników powoduje, ze cos się np. nie skleja. Trzeba kombinować, my staramy się pomagać. 🙂
Czy to ma byc oliva ekstra wergin czy moze byc ta bezzapachowa i bezsmakowa
Najlepiej extra virgin zapachowa i smakowa. 🙂
Mam własnie pytanie z jakiego oleju dozwolonego można by spróbowac zrobic ten majonez. Robiłam z oliwy ale w smaku jest bardzo gorzki i własnie zbyt „sródziemnomorski” jak dla mnie…Który olej jest jeszcze do zaakceptowania przy naszym sposobie życia???
Majonez domowy na oleju rzepakowym (pół litra) B 2.41 T 82.71 W 0.19 tragedii nie ma pod względem węgli. Nie mam co popadać w paranoje. 100 g takiego majo ma mniej węgli niż np 1 podwójnie czekoladowa mufinka z tej strony.
z mojej kuchennej praktyki – jak majonez Wam się waży lub nie chce się ubic w tradycyjny sposob, to sprobujcie tak: wrzucie wszystko na raz do wysokiego waskiego naczynia, zalejcie od razu cała oliwa, weźcie „żyrafę” tudzież mikser z końcówka blendujaca, włóżcie ja na samo dno naczynia i jazda na największych obrotach. ważne – nie wolno ruszac blendera z dna aż się cały majonez nie ubije. ubita masa majonezowa będzie się stopniowo „podnosić” z dna. jak przestanie, próbujcie lekko poruszyć blenderem czy minimalnie odchylic w bok, ale dalej trzymajcie go blisko dna.
jeżeli chcecie troszkę lżejszy smak, bo przyzwyczajeni do sklepowych smakow domowy majonez może wydawac się zbyt ciezki – proponuję dodac odrobinę słodkiej smietanki 🙂
Cześć Gosia,
świetny pomysł – nie omieszkam przetestować w najbliższy weekend 🙂
A czy można użyć oliwy Kujawski ej z czosnkiem. P
Oczywiście, będzie mieć dodatkowy smak:):)
A czy można użyć oliwy Kujawski ej z czosnkiem. P