Deser Mocca – czyli mus czekoladowo kawowy

dnia

Dla miłośników kawy i czekolady – połaczenie idealne, proste a zarazem wykwintne.

Deser Mocca

 


Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 10
Kalorie 421 kcal
Autor RG

Składniki

  • 200 g mascarpone
  • 50 g czekolada gorzka
  • 10 g masło
  • 10 g gorzkie kakao
  • 200 ml śmietana 30%
  • stevia lub inny słodzik
  • 50 ml espresso

Instrukcje

  1. Przygotuj małą filiżankę espresso
  2. W dużej misce wymieszaj
  3. Mascarpone
  4. gorzkie kakao
  5. słodzik
  6. espresso
  7. W kąpieli wodnej roztop 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) z łyżką masła
  8. Połącz delikatnie roztopioną czekoladę z masą mascarpone
  9. W osobnej misce ubij śmietanę
  10. Połącz z masą czekoladowo-mascarpone
  11. Całość delikatnie połącz ze sobą
  12. Nakładaj do pucharków najllepiej przy pomocy rękawa cukierniczego (wtedy masa będzie dodatkowo bardziej puszysta)
  13. Oprósz gorzką czekoladą
  14. Podawaj schłodzone
  15.  
  16.  
  17.  
  18. ref: Przepis zainspirowany blogiem LowCarb kompendium

3 komentarze Dodaj własny

  1. Ewa napisał(a):

    Nadawałby się ten mus na masę do ciasta (biszkoptu)?

    1. RG napisał(a):

      Jak najbardziej 🙂 mozna go uzyc jako krem do przekladania tortow – ale male ostrzezenie – MUS jest na tyle delikatny ze nie polecam wielopietrowych konstrukcji 🙂 do jednego przelozenia i pokrycia tortu z gory jak najbardziej sie nadaje 🙂

      pozdrawiam

      1. Ewa napisał(a):

        Ooo to wykorzystam to do ciasta na herbatnikach ^^ Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.