DEATH BY CHOCHOLATE – czyli potrójnie czekoladowy sernik na zimno

Drukuj

Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minutes
Porcje 150
Kalorie 352 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 250 g opakowanie śmietana 30%
  • 200 g - 2 opakowania gorzka czekolada min 70%
  • 3 łyżki żelatyna
  • do smaku stevia lub inny słodzik
  • 50 g masło
  • 150 ml woda

Instrukcje

  1. Do blendera wrzuć ser mascarpone
  2. Dodaj słodzik ( ilość taka żeby odpowiadała Ci smakowo)
  3. W kąpieli wodnej roztop 1 tabliczkę czekolady i 25g masła
  4. Dodaj Roztopioną czekoladę do mascarpone i zmiksuj całość razem
  5. 3 łyżki żelatyny rozpuść w 50ml wody i zalej 100ml wrzątku - całość porządnie wymieszaj i poczekaj aż żelatyna dobrze się rozpuści a woda lekko wystygnie
  6. Dodaj wodę z żelatyną do masy czekoladowo-serowej i całość porządnie zmiksuj
  7. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno
  8. Dodaj ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wszystko razem połącz
  9. Na desce do krojenia posiekaj na dorbne kawałki 20g gorzkiej czekolady
  10. Dodaj posiekaną czekoladę do masy serowej
  11. Całość wlej do formy do pieczenia ( ja wyłożyem spód i boki papierem do pieczenia - dzięki czemu nic nie przylegało do ścianek)
  12. Wstaw do lodówki na 2h
  13. Po 2 godzinach przygotuj polewę
  14. w kąpieli wodnej roztop pozostałe 80g gorzkiej czekolady z 25g masła
  15. poczekaj aż czekolada lekko wystygnie
  16. Wyjmij sernik z lodówki i otwórz formę do pieczenia, zdejmij papier z bocznych ścianek
  17. Oblej Sernik roztopioną czekoladą
  18. Podawaj na zimno
  19. SMACZNEGO
  20.  
  21.  
  22.  
  23.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.