Czekoladowy sernik na zimno…

dnia

Czekoladowy sernik na zimno

Smacznego

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minutes
Porcje 80
Kalorie 230 kcal
Autor RG

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki żelatyna
  • 700 ml woda
  • 200 ml śmietana 30%
  • 250 g borówki
  • 40 g galaretka
  • 5 łyżek gorzkie kakao

Instrukcje

Zacznij od przygotowania masy serowej:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą
  2. mascarpone
  3. 3 żółtka jaj
  4. stewie - ilość oceń sam - u mnie wystarczyło pół małej łyżeczki
  5. ubitą śmietanę
  6. kakao gorzkie - 5 łyżek
  7. W rondelku podgrzej 200ml wody i dodaj do niej ok 3 łyżek stołowych żelatyny
  8. Wystudź żelatynę i dodaj do masy serowej
  9. Całość wymieszaj delikatnie aż powstanie jednolita masa
  10. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia ( ser nie będzie kleił się do ścianek)
  11. Wylej masę serową do przygotowanej formy i wstaw do lodówki na 30 minut
  12. W międzyczasie przygotuj galaretkę
  13. W rondlu podgrzej ok 500ml wody
  14. Dodaj 2 opakowania galaretki bez cukru (1 opakowanie to ok 20g).
  15. dodaj słodzik
  16. Wystudź galaretkę
  17. Wyjmij sernik z lodówki i poukładaj na nim borówkę
  18. Zalej całość wystudzoną galaretką
  19. Wstaw na kolejne 30 minut do lodówki
  20. SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.