Czekoladowo-Malinowe Ciasto

dnia
Drukuj

Przygotowanie 40 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes
Porcje 65
Kalorie 295 kcal
Autor RG

Składniki

  • 250 g mąka migdałowa
  • 60 g mąka kokosowa
  • 6 łyżek ok 30g gorzkie kakao
  • słodzik
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • szczypta sól
  • 130 g maliny
  • 60 ml mleczko kokosowe
  • 60 ml olej kokosowy
  • 1 łyżeczka extrakt waniliowy
  • 2 jaja
  • 100 g czekolada
  • 15 g masło

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 175stopni
  2. Okrągłą formę do pieczenia nasmaruj olejem a na spód ułóż papier do pieczenia (Będzie łątwiej wyjąć ciasto z formy)
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
  4. mąkę migdałową
  5. mąkę kokosową
  6. słodzik
  7. proszek do pieczenia
  8. sodę oczyszczoną
  9. gorzkie kakao
  10. w osobnej misce utrzyj na gładką masę
  11. maliny
  12. stopiony olej kokosowy
  13. mleczko kokosowe
  14. ekstrakt waniliowy
  15.  
  16. Dodaj masę malinową do wcześniej przygotowanych suchych składników
  17. Ubij całe jaja - ja użyłem miksera i po ok 3 minutach masa jajeczna była pysznie puszysta 🙂
  18. Jaja dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj
  19. Przełóż całość do formy do pieczenia
  20. Piecz przez ok 25 minut - ciasto nie urośnie zbyt dużo więc najlepej sprawdzić czy jest suche w środku używając wykałaczki
  21. Przed wyjęciem z piekarnika pozwól ciastu się wystudzić przez ok 20 minut ( z uchylonymi drzwiczkami)
  22. Przygotuj polewę
  23. W kąpieli wodnej roztop masło oraz czekoladę
  24. Nałóż polewę na wystudzone ciasto i przyozdób malinami
  25. SMACZNEGO
  26.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.