Cynamonowy sernik na zimno

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak wielkie zalety dla naszego zdrowia i samopoczucia niesie ze sobą jedzenie Cynamonu.  Prócz właściwości smakowych dzięki którym nie możemy sobie wyobrazić świątecznych wypieków ma też wiele innych zalet i zastosowań.

Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamonum cassia),a także olejek cynamonowy oraz nasiona cynamonowca, znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także kosmetyce i lecznictwie. Cynamon to bowiem skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy oraz epikatechinę.

Do największych zalet stosowania cynamonu w naszej diecie należy zaliczyć:

  • Obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi
  • Łagodzi dolegliwości żołądkowe
  • Może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera
  • Olejek cynamonowy może być stosowany także jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębień, zakażeń dróg oddechowych i grypy
  • Uwrażliwia tkanki na insulinę, pomaga regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie
  • Ponadto sprzyja pozbywaniu się z organizmu nadmiaru tłuszczu

źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cynamon-wlasciwosci-lecznicze_34039.html

Dziś przestawiam Wam drodzy czytelnicy przepis na balanlnie prosty i niesamowicie smaczny Sernik na Zimno

Przygotowanie go zajmie Wam dosłownie kilka minut a smakiem będziecie mogli cieszyć się wiele godzin. Moja rodzina pokochała go od pierwszego kęsa. Smak przypomina cynamonowe desery z dzieciństwa 🙂

SMACZNEGO

Drukuj

Cynamonowy sernik na zimno

Posiłek Desery
Typ kuchni American, French, Italian, Keto, LCHF
Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minutes
Porcje 10
Kalorie 336 kcal
Autor RG

Składniki

Spód

  • 100 g Mąka kokosowa
  • Słodzik
  • 75 g Czekolada gorzka min 70%
  • 35 g Olej kokosowy nierafinowany
  • 35 g Masło

Masa serowa

  • 500 g Mascarpone
  • 10 g Cynamon
  • 20 g Żelatyna 5 łyżeczek
  • 100 ml Woda
  • słodzik (stevia)

Instrukcje

  1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem

  2. Do dużej miski wsyp mąkę kokosową i dodaj do niej roztopioną czekoladę, olej kokosowy i słodzik

  3. Wymieszaj dokładnie masę i przelej do formy na ciasto ( u mnie to mała forma ok 27cm średnicy) i wstaw do lodówki na około godzinę ( możesz wstawić do zamrażarki na ok 15 min)

  4. W miseczce rozpuść 5 łyżeczek żelatyny w 100ml chłodnej wody. Poczekaj aż żelatyna napęcznieje ( ok 7-10min)

  5. W dużej misce wymieszaj ze sobą serek mascarpone, cynamon, słodzik, 

  6. Gotową masę serową przelej do formy z wystudzonym (Twardym ) spodem

  7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny

  8. Podawaj schłodzone

  9. Smacznego

Notatki

Jeśli chcesz żeby sernik miał idealnie gładką konsystencję możesz masę serową z dodatkiem żelatyny zblendować mikserem ręcznym. Jeśli użyjesz jedynie łopatki do mieszania ciast powstaną gródki i sernik w konsystencji będzie przypominać kaszkę cynamonową ( co ma też swój urok i ja preferuję taką opcję :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.