Cukinia mięsem nadziewana..

dnia

Sezon na cukinie trwa w pełni. Warto więc skorzystać z szerokiej dostępności tego smacznego i co najważniejsze zdrowego warzywa.

Cukinia zawiera

  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • Witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten

Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Dziś na stół wieżdża

Cukinia mięsem nadziewana

Inspiracją były dla mnie włoskie bruschetty jednak chciałem zrobić coś w wersji Keto:)

 

źródło: www.poradnikzdrowie.pl

Drukuj

test
Przygotowanie 25 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 1 hour
Porcje 60
Autor RG

Składniki

  • 3 szt cukinia
  • 700 g mięso mielone
  • 2 pomidor
  • 2 łyżeczki przecier pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • 1 cebula
  • 200 g ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnek

Instrukcje

  1. Cukinię obierz
  2. Wydrąż środek - ale nie wyrzucaj - przyda się do zrobienia farszu
  3. Mięso mielone podsmaż wraz z cebulką na patelni
  4. Dodaj
  5. pokrojone w kostkę pomidory ( mogą być też pomidory z puszki)
  6. miąższ z cukini
  7. przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie)
  8. czosnek
  9. Całość smaż 5-10 minut do momentu kiedy cebulka się zeszkli a sos z jarzyn się zredukuje
  10. Przygotowany farsz wsadź do wydrążonych wcześniej cukini
  11. Posyp startym żółtym serem
  12. Piecz w piekarniku ok 35minut w temperaturze 180stopni
  13. SMACZNEGO
  14.  
  15.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.