CO NAPRAWDĘ POWODUJĘ MIAŻDŻYCĘ? 💔🖤

Miażdżyca to nic innego jak stan zapalny wywołany uszkodzeniem śródbłonka naczyń krwionośnych.
Gdy się skaleczymy, aby rana się zagoiła w jej miejscu gromadzą się komórki układu odpornościowego i płytki krwi.
Podobnie dzieje się, gdy śródbłonek zostanie uszkodzony, tyle tylko, że wtedy powstają BLASZKI MIAŻDŻYCOWE.

Uszkodzenie śródbłonka powodują:

• UTLENIONE frakcje cholesterolu LDL oraz HDL-
Powstają one w skutek stresu oksydacyjnego wywołanego, między innymi spożywaniem alkoholu, paleniem papierosów, spożywaniem dużych ilości cukrów prostych, czy nadwagą.
Cholesterol sam w sobie nie jest groźny. Ten z pożywienia w 85% jest niewchłaniany i zostaje wydalany. Zdecydowaną większość stanowi cholesterol endogenny, czyli ten który sami wytwarzamy. Cholesterol w naszym organizmie pełni, między innymi funkcję budulcową dla błon komórkowych i hormonów.
Jego odmiany HDL i LDL to lipoproteiny- transportery witamin i trójglicerydów energetycznych, aby taka lipoproteina osadziła się na ścianie tętnicy musi być tam stan zapalny, inaczej jest całkowicie niegroźna.

• UTLENIONE wielonienasycone kwasy tłuszczowe –
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 czy 9 mogą powodować choroby układu krążenia tylko, jeśli zostaną utlenione (oksydacja), będąc poddane obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, np. smażenie lub wystawione na działanie promieni słonecznych.
Oksydacją tych kwasów tłuszczowych powoduje zwiększoną produkcję wolnych rodników, które uszkadzają śródbłonek naczyń krwionośnych, powodując tam stan zapalny, czyli w skrócie: MIAŻDŻYCĘ.
Sztucznie utwardzone tłuszcze roślinne takie jak margaryna lub tłuszcze obecne w słodyczach i fast foodach, tzw. tłuszcze trans, także powodują stres oksydacyjny, nawet niepoddane żadnej obróbce termicznej oraz usztywniają błony komórkowe.

• Alkohol i papierosy-
Palenie tytoniu oraz spożywanie alkoholu wywołuje ogromny stres oksydacyjny, którego produktami są szkodliwe dla układu krążenia wolne rodniki.

• Nadciśnienie-
Wysokie ciśnienie tętnicze krwi, które może być spowodowane, np. niewłaściwym odżywianiem lub stresem uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy.

• Nadmiar węglowodanów w diecie-
Glukoza, aby mogła zostać wykorzystane przez komórkę musi zostać poddana reakcji glikolizy. Reakcja ta produkuje za każdym razem wolne rodniki i najgorsze jest to, że zachodzi w cytoplazmie, czyli wewnątrz komórki uszkadzając ją od środka. Jeśli dotyczy to komórek budujących ściany tętnic, to możemy uznać to za jedna z przyczyn miażdżycy.
Ponadto węglowodany powodują także glikację białek i lipidów. Oznacza to, że glukoza wbudowuję się w taki związek, czyniąc go kompletnie bezużytecznym. Nasz układ odpornościowy ma za zadanie usuwać wszystko co szkodliwe lub niepotrzebne, a więc robi to także z takimi „zaśmieconymi” białkami i lipidami. Powoduje to stres oksydacyjny i produkcję wolnych rodników, a że wszystko zachodzi we krwi, to wolne rodniki uszkadzają ściany tętnic, przyczyniając się oczywiście do powstawania blaszek miażdżycowych.

• Niektóre leki-
Warfaryna, Acenokumarol czy inne leki przeciwzakrzepowe i antagoniści witaminy K nasilają odkładanie się wapnia w blaszkach miażdżycowych. Nie oznacza to oczywiście, że wapń powoduje miażdżycę, mowa tu tylko o lekach tego typu. Wiele leków, np. na nadciśnienie czy przeciwbólowych powoduje także stany zapalne, a każdy stan zapalny sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.

• Nadwaga-
Tkanka tłuszczowa produkuje duże ilości cytokin prozapalnych. To oznacza, że osoba otyła nie zachoruje na miażdżycę, dlatego, że ten jej tłuszcz zatkał żyły i tętnicę, tylko dlatego, że ma przewlekły stan zapalny całego organizmu.

• Wszelkie infekcję, zakażenia i zapalenia-
Począwszy od infekcji w jamie ustnej, kończąc na zakażeniach bakteryjnych, wszystko to powoduje stany zapalne, a w konsekwencji miażdżycę.
Niektóre zakaźne bakterie mają antygeny podobne do tych występujących w naszych tkankach, a więc przeciwciała układu odpornościowego mogą łączyć się z nimi w tętnicach, powodując stan zapalny śródbłonka, czyli miażdżycę.
Osoba z np. reumatoidalnym zapaleniem stawów lub nawet chorym zębem również może być bardziej narażona na choroby układu krążenia ze względu na większe stężenie cytokin prozapalnych w swoim organizmie.

Miażdżyca jest nazywana także stwardnieniem tętnic (arterioskleroza) . Tętnice „twardnieją” także z niedoborów składników odżywczych. Chodzi tu szczególnie o witaminy A,B,C,D i E,selen, cynk, magnez, potas oraz beta- karoten. Co powoduje takie niedobory?

Przede wszystkim dieta zawierająca duże ilości przetworzonej żywności, w której jest wiele cukrów prostych oraz tłuszczy trans.
Cukier oraz tłuszcze trans, jak już wiemy zwiększają produkcję wolnych rodników. Organizm, próbując je zwalczyć traci wiele antyoksydantów, takich jak właśnie witaminy A,C i E oraz beta karoten, selen czy cynk.
Sam cukier dodatkowo konkuruje z witaminą C o przedostanie się do komórek, a że dla organizmu priorytetem jest energia-glukoza, to nasze zapotrzebowanie na witaminę C na diecie wysokowęglowodanowej jest większe i często pojawiają się jej niedobory. Nadmierne spożycie cukru wypłukuje także z naszego organizmu witaminy z grupy B.

Na miażdżycę zaczynają coraz częściej chorować weganie, ponieważ ich dieta bardzo często praktycznie nie zawiera witaminy B12, bo ciężko ją dostarczyć nie spożywając ryb, mięsa, mleka i jego przetworów czy jaj, a to powoduje nagromadzenie homocysteiny w organizmie, która działa cytotoksycznie na śródbłonek naczyń krwionośnych. Dodatkowo węglowodany proste, które mogą być obecne w dużych ilościach w diecie wegańskiej (choćby w postaci skrobi czy fruktozy) wypłukują witaminę B.

Witamina D, której źródłem są przede wszystkim tłuszcze jest jedną z ważniejszych, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie serca, pomaga ona także w przyswajaniu magnezu i potasu. Jeśli ktoś jest na diecie niskotłuszczowej i dodatkowo unika słońca to znacznie naraża się na choroby układu krążenia.

Podsumowując:

„Co ludzie myślą, że powoduje miażdżycę i nie mają racji?”
Tłuszcze nasycone i cholesterol.

„Co tak naprawdę powoduje miażdżycę?”

1.Alkohol i papierosy
2.Nadmiar węgli, zwłaszcza prostych
3.Zapalenia, infekcje, zakażenia
4.Nadwaga
5.Stres
6.Smażenie na tłuszczach wielonienasyconych i niewłaściwe ich przechowywanie (czyli na słońcu), powodując ich oksydację oraz spożywanie tłuszczy sztucznie utwardzonych (trans).
7.Niedobory witamin z grupy B, szczególnie B12 oraz witamin A,C,D i E, a także selenu, cynku, magnezu i potasu.
8.Nadciśnienie
9. Niektóre leki przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe
10.Dieta zbyt uboga w tłuszcze i niedobór promieni słonecznych.

źródła:

1

„Ketoza-wejdź na wyższy poziom” Dawid Dobropolski

„Dieta Ketogeniczna” dr Bruce Fife

„Cholesterol naukowe kłamstwo” Uffe Ravnskov

FitDrapieżnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.