Kanapka mocy – full fat sandwicz

Kilka lat temu kiedy dopiero zaczynałem „raczkować” w kuchni i zarówno moje umiejętności jak i pomysły na nowe dania nie były „górnolotne” wpadło mi do rąk pewne czasopismo . W środku prócz złotych środków na 6pack dla mężczyzn w 2 tygodnie :):) znajdowało się o dziwo wiele świetnych i prostych przepisów.

Właśnie wtedy odkryłem przepis na kanapkę mocy: boczek, jajka, świeży sos i jarzyny. Nie trzeba mi było niczego więcej. Uwielbiałem ten przepis!!

Aż do czasu kiedy przeszedłem na dietę (ultra) niskowęglowodanową.

Kilka tygodni temu przypomniałem sobie o przepisie i pomyślałem – czemu nie przerobić go na wersję LowCarb :). Tak też się stało. Przed Wami drodzy czytelnicy

 

Kanapka mocy – full fat sandwicz 

 

Drukuj

Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Porcje 35
Kalorie 200 kcal
Autor RG

Składniki

  • 2 jaja
  • 4 plastry boczek parzony
  • 30 g 2 łyżki śmietana 36%
  • 10 g 1 łyżeczka musztarda
  • 15 g 1 łyżka majonez
  • sól himalajska/morska
  • pieprz
  • 16 g 2 plastry ser żółty

Instrukcje

  1. Przygotuj bułeczki według przepisu TU.
  2. Bułki przekrój w pół
  3. Na patelni rozgrzej smalec
  4. Ułóż połówki bułek na rozgrzanym tłuszczu i zarumień (chcemy żeby były ciepłe i lekko chrupiące)
  5. Na patelni po zdjęciu bułek smażymy jajko sadzone oraz bekon. Kiedy jajko będzie już odpowiednio ścięte możesz położyć na nim plaster żółtego sera

W miseczce wymieszaj składniki sosu:

  1. śmietnę
  2. majonez
  3. musztardę ostrą
  4. można dodać ziół (majeranek, tymianek, bazylia) orz sól i pieprz

przystępujemy do składania kanapki:

  1. Spód bułki posmaruj odrobiną sosu
  2. Ułóż na nim jajo oraz bekon
  3. Jeśli chcesz możesz dodać plaster pomidora bądź liść sałaty ( ja osobiście polecam kanapkę z szpinakiem)
  4. Całość oblewamy sosem i zamykamy
  5. SMACZNEGO
  6.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.